Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

13 juni 2012

MALENA: Sju orsaker att älska Peru

Malena Rivero Friström i Peru, inlägg 4.

I slutet på förra veckan återvände jag till Arequipa efter två veckors semester där jag fick tillfälle att se mig om i landet och hann även med en runda till Bolivia. Nu är jag tillbaka på kontoret och förundras över hur fort min tid som programpraktikant för Svalorna Latinamerika har gått: Om bara tre veckor är jag tillbaka i Sverige och jag börjar känna paniken krypa fram. Jag har trivts över förväntan i Peru och det är så otroligt mycket som jag kommer att sakna. Förutom jobbet, arbetskamraterna och alla nya vänner finns det mängder av saker jag inte vill vara utan. För att ge er en inblick i mina vardagsupplevelser här, följer nedan en lista på saker jag kommer att sakna.

Sju orsaker att älska Peru:
Frossa i den peruanska maten: Min favoriträtt är utan tvekan ”rocoto relleno”, en stark peruansk paprika ugnstekt med fyllning och toppad med ost. Själva paprikan är även kallad ”Gringo Huanuchi” som betyder ”Gringo Killer” på Quechua, ett smeknamn som jag hoppas inte har sitt ursprung i en sann historia. Högt uppskattat är även snabbmaten som säljs vid vägkanten av vänliga äldre damer från gatustånd på hjul som de rullar fram om kvällarna. Efter en sen natt på stan får man en kycklingburgare fylld med sallad och chips för sju kronor. I vissa städer finner man även damerna på morgonkvisten då de säljer utsökta avokadomackor och en varm äpple-quinoa dryck till morgonpigga förbipasserande, en frukost som slår vilken ”continental breakfast” som helst.


Lokala marknader: I dessa stora utrymmen hittar man precis allt man behöver. Här finns högar av ris och bönor och staplar av frukt, grönsaker och färska kryddor, men även allt från kläder och skor till leksaker och verktyg. Jag tycker om att vandra runt bland staplarna av hundratals olika sorters potatis och fråga mig fram vilken som passar bäst till vad, och fortsätta bort till kvinnorna som säljer smootihes gjorda på exotiska frukter – mums!


Billig transport som gör weekendresor möjliga på en tight budget: De otaliga bussbolagen håller priserna nere men för en extra slant åker man skönt i en ”cama” eller ”semicama”, säten stora som fåtöljer som man kan ligga nästan horisontellt i. Ett stort plus i kanten är kvinnorna som kliver på bussen var och varannan timme och säljer allt från hemlagad ungstekt kyckling med potatis och ”choclo” (en populär gigantisk majskolv) till fruktgeléer.

Vackra landskap: I vilket annat land finner man bergskedjor och vulkaner, öken, djungel samt magnifika stränder? Peru har även världens två djupaste kanjoner - Cañón del Colca och Cañón del Cotahuasi. Den naturliga variationen på landskapet är hänförande och även i städerna har man nästintill alltid vackra utsikter över berg och dalar.

Värme störe delen av året: I Arequipa är vintermånaderna inget att frukta: Sol och klar himmel och varmt nog att traska omkring i t-shirt så länge det är ljust ute, medan man kikar upp på snötäckta vulkaner, är inget man kan klaga över.

Livliga torg: Pittoreska plazas finns utspridda i alla städers centrum, ofta med vackra koloniala byggnader kring och en imponerande kyrka eller katedral. Dessa utgör vanligtvis en viktig mötesplats för människor och man finner alltid folk sittandes på bänkar i solen medan de låter sina barn kleta ner sig med glass eller sockervadd och springa omkring och jaga stadsduvor en stund.

Landets historia och dess intressanta kultur:
Det finns en otrolig mängd intressant och lättillgänglig historia var man än åker, om det så är genom museumbesök, att vandra runt i en stad eller genom att ta sig ut till en av många Inca ruiner som finns utspridda på var och vartannat håll. Landets historia, de olika etniska folkgrupperna och utländska influenser har tillsammans skapat en unik kultur som uttrycks på ett fascinerande sätt, inte minst i konsten.

Text och foto: Malena Rivero Friström
programassperu@svalorna.se