Nadia Enedahl i Peru, inlägg 3
Att korruptionen är utbredd i Peru är allmänt känt. Det är röstplikt i landet och misstron på politiker är stor. Många röstar utan att tänka efter vad deras röst betyder, vilket gör dem omedvetet delaktiga till att korruptionen tillåts fortgå.
Jag är med i en kommunikationsgrupp inom PDR, programmet för landsbygdsutveckling, som vi jobbar med här i Peru. Fyra gånger om året ger vi ut en tidning som heter Informando en el campo, Informera på landsbygden, som delas ut till vår målgrupp. Senaste numrets tema var politik och demokrati inför årets lokalval och 2011 års presidentval. Jag fick i uppdrag att skriva en artikel om varför det är viktigt att rösta.
Här i Peru har man inget val eftersom det är röstplikt och alla över 18 måste rösta enligt lag. En del jag pratat med berättar att de säljer sin röst för pengar, saker eller tjänster, eller tar på valdagen ett ogenomtänkt beslut för att de inte satt sig in i vad kandidaterna står för. En kvinna sa att hon röstade på Alan Garcia, den nuvarande presidenten, för att han är lång, vacker och ser sympatisk ut. Jag trodde först att det var ett skämt.
Jag skrev om att se röstplikten som en rättighet, en möjlighet att vara med och påverka vem det är som sitter vid makten och beslutar om hur samhället ska se ut. En politiker som begått grova misstag borde inte få sitta kvar, desto mindre röstas om, vilket hänt upprepade gånger här.
En man skriver ner ej-önskvärda egenskaper hos en politiker på en workshop inom Peruprogrammet: person-bunden, envåldshärskare, lögnare...
Enligt opinionsmätningar är en av de populäraste kandidaterna inför 2011 års presidentval Keiko Fujimori, Alberto Fujimoris dotter. Dotter till Perus före detta president som dömts till 25 års fängelse för människorrättsbrott, korruption, mutbrott... listan är lång. Högst upp på Keikos agenda ligger att bevilja amnesti för sin far.
Det finns en jargong här om att det inte spelar någon roll vem man röstar på eftersom hela systemet ändå är korrupt. Här röstar man på en person och inte på ett parti. Vad spelar det för roll vem jag röstar på om alla kandidater som finns stoppar pengar i sin egen ficka? Så länge den mentaliteten finns så kommer korruptionen att fortgå och många deltar omedvetet aktivt i korruptionen genom att tyst acceptera situationen och rösta på personer som de vet begått misstag.
Korruption finns i hela världen, men det är olika mycket utbrett och accepterat och det tar sig uttryck på olika sätt. Enligt Transparancy International ligger Peru på 75:e plats av totalt 180 länder på en korruptionsskala. På samma skala ligger Sverige bland de tre minst korrupta länderna. I Sverige finns starka institutioner som granskas både internt och externt och svenska myndigheter och politiker är hårt bevakade av media genom offentlighetsprincipen. Politiker som begår grova misstag får oftast inte sitta kvar på sin post, vilket gör att det är mindre politisk korruption i Sverige i förhållande till i Peru. Jag säger inte att det inte finns korruption i Sverige, bostadsmarknaden och svågerpolitiken är tydliga exempel, men den är fortfarande inte alls lika utbredd som den är här.
...fortsättning om korruptionen i Peru följer i min nästa blogg.
3 kommentarer:
Foto: Jenny Ringarp
väntar med spänning på ditt nästa inlägg!
Jätte intressant att läsa! Jag gör en rapport om varför Peru är fattigt. Fick lite mer synvinklar än bara fakta från landguiden! :)
Tack!
Skicka en kommentar