Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

7 december 2010

HANNA: En riktig rikedom

Hanna Navier, inlägg 3, Nicaragua


Hur luktar fattigdom? Hur smakar det, hur känns det?

Fattigdomen är inte ett nyhetsinslag på tv. Den finns bland vännerna jag har fått, hos kvinnan som säljer frukt på gatan på väg till jobbet, hos taxichaufförerna som skjutsar mig till det ekologiska cafét utanför stan.

Fattigdomen finns hemma i Sverige, i okunskap, fördomar, i tidsbrist och besatthet av platt-tv-apparater. I orättvisa handelsavtal och subventioner. Hos slagna, utslagna. Ensamma på julafton. Hos de som slänger glåpord på gatan.

Här finns den, i samma glåpord på gatan. Hos den tolvåriga mamman som blivit våldtagen, och som inte ens efteråt fick bestämma över sin kropp. Den finns i värken i benen, av två timmars trångt stående i bussen, med stanken av en alkoholiserad fattig bondes ölandedräkt i nacken. Ett tiggande barns hand på axeln. Barnets berättelse om att föräldrarna tagit henne ur skolan.

Och så den oändliga rikedomen, bland dammet och de jordstampade golven. I stämningen bland aktivisterna som viftar med regnbågsflaggor på Managuas gator, utan några glåpord eller sneda blickar inom räckhåll. Hos den unga feministtjejen som vågar trotsa sina religiösa föräldrar och ta plats, ställa villkor och leva frigjort - med glad och bestämd blick.

Klarast kanske den lyser i ögonen på de fabriksarbetande kvinnorna, och hembiträdena som nu står med betyg i handen, i organisationen Miriams lokaler. De tjänar knappt någonting, många har blivit slagna och förut kunde de inte ens läsa tidningen. Men nu kan de. De har lärt sig läsa, de har lärt sig räkna. De har lärt sig om sina rättigheter - och det här är deras stora dag.

Klumpen i min hals, tårar i ögonen, när en efter en får tjusiga examensdiplom till pompös musik, smattrande kamerablixtar och jätteapplåder. Det må vara pretentiöst, men sant, tänker jag: rikedom på riktigt.


/Hanna


12 kommentarer:

Jenny Ringarp sa...

så fint Hanna! tack för denna text, en lite tung eftermiddag var det som att något lystes upp./Jenny

Nadia Enedahl sa...

Så otroligt fint skrivet Hanna!!! Fick tårar i ögonen och håller verkligen med dig om det du säger om fattigdom och rikedom.

Nadia Enedahl sa...

Så otroligt fint skrivet Hanna!!! Fick tårar i ögonen och håller verkligen med dig om det du säger om fattigdom och rikedom.

Fialotta sa...

Artikeltips från senaste numret av Ottar rapport (med tema Latinamerika)
http://www.rfsu.se/sv/Sex-och-politik/Ottar-rapport/812-2010/Fattigdomen-minskar-i-Latinamerika--men-inte-bland-kvinnor/

Maja (PME-handläggare Svalorna LA) sa...

och jag fick gåshud!

Hanna sa...

Tack, vad fina ni är! Det var verkligen ett fint ögonblick på Miriams avslutning, fantastiskt att se att de projekt Svalorna stödjer faktiskt gör skillnad.

Pernilla Enebrink sa...

Jättefint Hanna. Även jag sitter här med tårar i ögonen. Bra jobbat!

Don Simon sa...

Du är ju jättebra Hanna!

Ulf Erlingsson sa...

Det är bra att du vågar ta ut svängarna med pennan. Felicitaciones!

Unknown sa...

Tack, Hanna, för ett berörande inlägg.

Emelie Risberg Hellström sa...

Tack för viktiga och gripande inlägg, både här och på er blogg. Ni är bra ni!

Jens sa...

Fan vad fint!