Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

15 februari 2008

SAUL: Översvämningar i La Paz

Hej!
Jag önskar er alla en god fortsättning på det här året. Det är första gången jag är i La Paz under det första halvåret och jag hade väntat mig värme eftersom det är sommar här nu. Men det har regnat väldigt mycket och när man är på 3.600 meter över havet så blir det rejält kallt utan sol. Landskapet runt La Paz brukar vara torrt och kargt men har nu förvandlats till ett betydligt grönare landskap.


Allt regnande har lett till översvämningar överallt i Bolivia och över 120 personer har dött. Vägarna var som floder och det sprutade upp vatten ur kloakerna i stan. Man stängde av vattnet på flera håll för smittorisken och det gjorde att folk var tvungna att köpa vatten för att tvätta sig och laga mat. För två helger sen var det en stor vattenkarneval. Jag trodde den skulle gå ganska lugnt till då människorna skulle ha fått nog av vatten. Men ack så fel jag hade.

Kylan och regnet har skapat mer problem än vanligt på sista tiden då det är extra kallt och det har gjort att ungdomarna använder mer droger för att känna kylan mindre. Ökat användande leder till mer brott eftersom de måste ha råd med drogerna. Tyvärr har också fler ungdomar omkommigt under de senaste två månaderna. Sen i julas har det varit en hemsk tid här och livssituationen tyngre vilket gör att fler hamnar i depression. Polisen ringer allt fler gånger och ber om hjälp att identifiera barn och ungdomar för att kunna kontakta deras familjer om att deras barn har tagit sitt liv eller har omkommit på annat sätt. Ofta tar vi, NAT:s på oss den uppgiften eftersom polisen kan göra det på telefon, brev eller helt okänsligt säga det till familjen.

Pengar som varit stämplade till gatubarn har gått till sopsäckar, 50st för 10kr, som barnen kan använda som regnkläder, mat varje kväll, 3,50kr/st, och då brukar vi vara cirka 25st, cirka 90kr för alla.
Läkarvård utav sår och hälsokontroll, depression osv, kostar mellan 50-100kr. Vid de värsta nätterna har jag tagit dem till kyrkor eller någon idrottsanläggning och då fått betala 150kr för 50-60 ungdomar I kyrkorna är det däremot gratis. Tagit dem till simbassänger, 7kr/person en hel dag. Brukar ta med 15 barn för att kunna ha koll på alla och för att alla ska känna sig sedda och inte försvinna i mängden. 15 glassar kostar 7.50kr och det är en bra kombination vid simbassängen.


Vi har även följt barnen hem till sina föräldrar och bett om att dem ska få bo där utan att bli misshandlade. Vi har förklarat för föräldrarna att det kommer att bli konsekvenser om de misshandlar sina barn. Tråkigt att man måste ta till sådana metoder för att barnen ska känna sig säkra hemma. En resa hem, ofta en timme med buss kostar 2kr och jag följer alltid med för att se att de verkligen åker hem. Många flickor har barn och där har pengar gått till bäbisarnas mest basala behov som mat, varma filtar och läkarvård.

Många tjejer lever i skuggan av pojkarna och jag har bett dem att anordna en fest med mat, dryck, lekar, inbjudningar, musik osv. Jag blir förvånad över hur seriöst de tagit på sig uppgiften och jag har lärt mig en ny metod för att få dem aktiverade och känna sig behövda med en uppgift. Killarna har nu fått i uppgift att anordna en fotbollskupp. Många tjejer är med också och hjälper till, och med samma resultat där. Hade ett möte med föräldrarna för att underrätta vad deras barn höll på med och det gjorde att föräldrarna också ville medverka i kuppen och ha ett eget lag. Killarna och tjejerna ska tillsammans anordna en resa ner till djungeln och vi ska bara finnas till för råd och tips men sen är det de själva som ska anordna resan. Under resan ska det finnas en rad lekar och övningar som ska få dem att reflektera och öva på olika livssituationer.


Dessa aktiviteter är väldigt viktiga för att barnen och ungdomarna ska känna hopp och glädje. När de har det är det betydligt lättare att jobba med dem psykiskt. Vi har föreläsningar, inte torra föreläsningar, för att de ska bli medvetna om utvecklingen i landet och för att de ska förstå sin situation i ett större perspektiv. Vi läser dagstidningar tillsammans och de diskuterar hur de ser på notisen och vad den betyder för dem samt i ett större sammanhang. Framöver ska vi ha besök utav en elitfotbollsspelare och en artist som ska få dem att känna hopp, glädje och styrka om att kämpa om en fortsatt överlevnad.

Saul Paul

Inga kommentarer: