Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

14 februari 2011

PERNILLA: Ideologisk fattigdom ger urvattnad demokrati

Pernilla Nordvall i Peru, Inlägg 1

För ungefär ett halvår sedan var det val i Sverige och nu är det snart dags igen. Inte i Sverige dock, utan i Peru. Den tionde april är det presidentval och val till kongressen, så jag behöver väl knappast säga att de politiska kampanjerna är i full gång.

Valaffisch för Alejandro Toledo,
en av favoriterna till presidentposten.

Det är dock slående hur befriade de politiska kampanjera är från ett ideologiskt budskap, då de tre ledande kandidaterna ligger mycket nära varandra på den politiska skalan. Istället för att argumentera utifrån termer som solidaritet, frihet eller liberala marknader ger man hellre löften i specifika frågor som att höja lärarnas löner eller att ta krafttag mot våldsbrott i städerna.

Förtroendet för politikerna är emellertid lågt. Enligt en undersökning som publicerades i tidningen La República tror färre än hälften att valet kommer att gå rätt till. Rosa, som jobbar på Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation SADA, säger att många av vallöftena är tagna ur luften och saknar ordentlig finansiering. Om alla löften hålls efter valet kommer Peru att förvandlas till det förlovade landet, menar hon.

En del av det program som Svalorna Latinamerika driver tillsammans med sina samarbetsorganisationer har som målsättning att öka det politiska deltagandet och minska klyftorna mellan makthavare och väljare. Som en del av det programmet håller Rosa och SADA på att ta fram en informationskampanj för att på ett tydligt sätt reda ut vad de olika kandidaterna egentligen vill. Jag kan inte låta bli att tänka att en sådan kampanj skulle behövas i Sverige också.

Även om jämförelsen är haltande, eftersom Peru och Sverige är länder med väldigt olika förutsättningar, så kan jag inte låta bli att dra paraleller till den alltmer slätstrukna politiska debatten i Sverige. Allt färre yngre engagerar sig i politiska partier samtidigt som allt större fokus läggs på politikernas personliga förhållanden. Jag kan inte låta bli att fråga mig om det verkligen är relevant att diskutera vad statsministern åt till frukost eller om vi ska ta och blåsa liv i de gamla slitna begreppen om jämlikhet och solidaritet för att diskutera vilket samhälle vi egentligen vill ha?

Pernilla Nordvall

6 kommentarer:

Unknown sa...

Intressant! Nu kan jag inte hälsa välkommen till Arequipa längre, men kul att du är på plats :)

Vi här i Sverige, och Lund, skulle gärna vilja ta del av informationen som SADA tar fram till kampanjen om kandidaterna! Kanske kan skicka via e-post, alternativt ett litet brev på posten om det inte väger mycket och inte blir bra att skicka? Om det inte är för mycket jobb för er.

Jenny Ringarp sa...

Hej Pernilla, intressant blogg! Spännande tider att vara i Peru, ni får fortsätta uppdatera oss!
Och du har nog redan sett mer snö på Misti än jag gjorde under hela min tid, hör att det bara regnar och regnar..
Ha det fint, hälsa alla!

Jens sa...

Hej Pernilla! Ska bli spännande att följa valet och vad det betyder för våra målgrupper och temaområden!

Pernilla sa...

Maja: Jag ska kolla med Rosa och se om de kan maila mig sitt material!

Jenny: Ja, verkligen! Alla pratar om regnet. Det har regnat varje eftermiddag en två veckors tid nu. Inte för att det är nånting jämfört med Sverige, men det är ju inte anpassat här till så mycket regn. Mycket översvämningar, problem i trafiken och ännu värre är det högre upp bland bergen. I Puno var det en bro som kollapsade pga regnet.

Jens: Vi ska hålla er uppdaterade!

Maja sa...

ojojoj då ser du ju inte snön på misti för alla moln :P Det låter som på den gamla tiden 2008 DÅ regnade det minsann!

:)

Anonym sa...

Håller i stora drag med om vad du skriver undrar dock var de peruanska politikerna ligger i socialism-liberalism-kapitalism triangeln. Tycker också det är intressant, och skrämmande, att mindre än hälften av befolkningen tror att valet går "rätt till". Vad detta innebär är dock inte tydligt. Det kan t.ex. innebära att politiker lovar saker de omöjligen kan uppfylla(vilket antyds i artikeln) och därigenom fiskar röster hos folk som inte genomskådar dem, detta är dock ett problem jag tillskriver alla demokratier med allmän rösträtt. En annan möjlighet är att man misstänker regelvidrigt valfusk vilket vore mycket allvarligare, Svenskar kan ju tyvärr inte sätta sig över sådant ... http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2127792/s-anklagas-for-valfusk http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2147394/rostkaos-i-varmland-risk-for-omval