Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

27 januari 2009

SIMON: Inkaleden till Machu Picchu

Simon Strannard i Peru, inlägg 4
Den senaste månaden har det varit ganska lugnt med aktivitet på kontoret eftersom det är semestertider i Peru. Även jag tog tre veckors ledigt och åkte på en liten rundtur i Peru, Bolivia och Chile. Resans höjdpunkt var Inkaleden.

Utgångspunkt för den som vill vandra Inkaleden är Cusco, en väldigt vacker stad som byggts ovanpå ruinerna av Inkaimperiets huvudstad och där fortfarande gamla murar från den tiden kan beskådas. Vandringen tar 4 dagar och går genom ett fantastiskt vackert och skiftande landskap. Under de fyra dagarna går man tack vare de stora höjdskillnaderna genom minst fyra olika biotoper, från regnskog till kallfjäll.


Leden går bitvis på den ursprungliga väg som anlades under Inkatiden som en del av ett utbrett vägnät som band ihop det väldiga imperiet. På den tiden tog det enligt uppgift endast fem timmar för budbärare att tillryggalägga samma sträcka som för oss tog fyra dagar! Det låter otroligt, men när man såg våra bärare springa om oss, med 25-30 kilo på ryggen i sandaler av gamla bildäck, verkade det inte lika konstigt. När man själv nådde kvällens läger, mer eller mindre utmattad, upphörde man aldrig att imponeras och glädjas över att finna tälten uppslagna och ett dukat bord med minst sex olika rätter, den ena godare än den andra.

Hur vår kock lyckades med dessa kulinariska bedrifter under så primitiva förhållanden förblir en gåta. Trots en hel del regn och bitvis ansträngande stigningar behövde man bara tänka på bärarnas strapatser för att inse att man inte hade så mycket att klaga över.



Att på fjärde dagens morgon nå Machu Picchus ruiner samtidigt som den gryende solen kastade sina första strålar över den magnifika staden fick en också snabbt att glömma blöta skor och värkande muskler. Denna sista dag tillbringade vi med att vandra runt i ruinerna och insupa skönheten på denna magiska plats och det var genuint svårt att slita sig därifrån när vi på eftermiddagen var tvunga att ta oss ner till tågstationen i staden Aguas Calientes för vår återresa till Cusco.

Simon Strannard
simon.svalorna@gmail.com

Inga kommentarer: