Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

2 juli 2009

SOFIA: Sprit, potatis och lamafoster

Sofia Gustafsson i Bolivia, inlägg 5

Vad behövs för en lyckad invigning? Sprit, potatis och ett lamafoster så klart! Vår samarbetsorganisation NATs, organisationen för barn och ungdomar som arbetar på gatan, har haft invigning av sitt internetcafé. Det hela började lite stapplande inne i deras mörka möteslokal med några tal och slutade i en sprudlande gatufest.

Med stöd av Svalorna LA har NATs kunnat öppna ett internetcafé
i sina lokaler i centrala La Paz. Detta kan förhoppningsvis kan ge en del intäkter till organisationen samtidigt som barnen och ungdomarna får en möjlighet att lära sig ta ansvar och arbeta någon annanstans än på gatan.
Invigningen började med att några av barnen och ungdomarna berättade vad NATs betyder för dem och hur deras liv har förändrats till det bättre sedan de blev medlemmar i organisationen. Sedan var det dags för ch’alla, en gammal andinsk tradition för att välsigna platsen och se till att få tur och framgång. Lite katolicism blandades dock också in för att vara på den säkra sidan och de bad till både Gud och Jungfru Maria.
Ch’allan genomfördes av en äldre man som uppenbarligen gjort det flera gånger förut. Han gjorde i ordning en bricka med bland annat figurer av socker som symboliserade framgång för internetcaféet och ett lamafoster invirat i bomull. Alltihop brändes sedan på gatan utanför ingången och vin och sprit hälldes ovanpå vilket gjorde att det brann ordentligt.

Gatan utanför NATs lokal stängdes av och där fortsatte nu festen med dans och sång. Det barnen och ungdomarna verkade uppskatta allra mest var dock apthapin, som innebär ett stort knytkalas. All mat lades ut på filtar på marken, i synnerhet fylldes det på med massor av potatis, och sedan slängde sig alla fram för att få i sig så mycket som möjligt.

Till slut lyckades även jag få i mig några potatisar och jag lämnade festen med en förhoppning om att lamafostret och spriten på sitt sätt skulle hjälpa till med att göra internetcaféet till en succé.
Sofia Gustafsson

Inga kommentarer: