Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

3 juni 2010

JENNY: Fryser

Jenny Ringarp i Peru, inlägg 8

Flera nätter i rad vaknar jag av att jag fryser. Jag fumlar efter raggsockorna och mössan som åkt av, och drömmer om ljumma kvällar, vänner och familj, syrener och klippor.

Nostalgi och idealisering av hemlandet är vanligt, speciellt när man har en flygbiljett till Sverige-semester om några veckor. Jag kan inte bärga mig liksom. Pripps Blå-reklam på repeat i hjärtat, och det värker.

Det värker vidare när jag läser om barnen som dör i lunginflammation uppe i bergen Peru. Hittills i år 109 barn som inte finns mer, och än är vintern långt ifrån över. Det krävs satsningar på hälsovård men framförallt förebyggande arbete. Isolerade hus och skolor. Näringsrik mat för starka och tåliga ungar. Overaller! Jag stänger ögonlocken och ser min fyraochetthalvt-årige brorsson. Det svider till. Skickar ännu ett vykort med lamadjur, och hoppas att han inte tröttnar.

Jag vaknar en morgon och i min nostalgi sätter jag på P1-nyheterna på datorn. Huttrandet övergår i en rysning när jag hör att Gaza-skeppen har attackerats. Resten av dagen lyckas jag inte riktigt tina upp.


Men sen går solen upp en annan morgon och det är en ny känsla i luften, något hoppfullt. Fattigdomen minskar, har de räknat ut. Och jag får höra att det kanske kommer en ny liten människa till världen.

På svenska radion pratas det om i-landsproblem. Ett i-landsproblem är att längta hem. Att ha människor att älska och sakna är en lyx. Att frysa lite grann – vilken lyx!

Jenny Ringarp

3 kommentarer:

Nadia sa...

Vad sant, fint, ont... orättvist. Det rinner en tår. Ja, du...nu sitter jag i Sverige med vänner och familj nära och jag är så otroligt tacksam att jag är född med all rikedom som jag har - just människor som du! och att jag slipper frysa, gå hungrig eller kämpa för mina rättigheter varje dag.
Jag saknar dig!

maja sa...

ja så fint!

kan inte låta bli att undra om du har det lilla rummet på palacio viejo och uppmana dig att isåfall flytta in i det större när nadja har semester, det är liiite varmare ;)

välkommen till sverige!

Jenny sa...

tack finingar!
jag har faktiskt bott ett tag i din gamla lya, maja. och där fryser man lite mindre. och duschen är så varm! men ja, annars är det den lilla kvarten som gäller för mig. jag får ta och krypa ner hos nadia, ännu bättre om hon är där och värms!
ta hand om er./j