Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

15 juni 2010

GIZELA: Berätta. Berätta om.

Gizela Stenfeldt i Nicaragua, inlägg 3

Som psykolog på Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation MIRIAM möter jag många kvinnor och barn. De anförtror mig sina berättelser. Sina minnen, drömmar, tankar och känslor. Många berättelser är otäcka. Jag önskar ofta att det onda inte hade hänt.

Men, det har hänt. Kvinnor och barn våldtas, misshandlas, hotas och kränks. Berättelserna måste fram. Tystnad gynnar bara förövarna. Vi på MIRIAM står på de våldsutsatta kvinnornas och barnens sida. Utan undantag.

Mitt arbete på MIRIAM handlar till stor del om att stödja människors kamp för att skapa nya berättelser om sig själva och sina liv. De alternativa berättelserna, som alltid ligger på lut, kan lyftas fram och synliggöras. Mitt i allt det svarta finns också berättelser om hopp. Om mod. Och om nytt liv.

En kvinna berättar hur hon brutit upp från den våldsamma man hon levt med under många år. Han misshandlade henne så gott som dagligen. En natt försökte han döda henne i en park. Som tur var fanns det folk i närheten. Hon kom till sjukhuset i tid. Det blev vändpunkten. Nu bygger hon på en ny berättelse om sig själv och sitt liv. I den är hon en överlevare snarare än ett våldsoffer. Men vägen till ett liv där hon kan känna sig trygg är fortfarande lång.

Ibland lyser de alternativa berättelserna med sin frånvaro. De finns inte tillgängliga av olika skäl. En flicka berättar om den skam hon känner över att inte vara oskuld. Hon blev våldtagen av en släkting för första gången som sexåring. Som tonåring plågas hon nu av skuldkänslor för det sexuella våld som pågick under flera år. Hon skäms över sig själv. I hennes nya berättelse måste skulden läggas på den ende skyldige. Nämligen förövaren. Och hon släppas fri.

Att vara med i skapandet av nya berättelser är för mig ett privilegium. Det gäller att ge sitt allra bästa, och få de som söker hjälp att göra detsamma. Som den brasilianske biskopen och författaren Dom Hélder Câmara säger: "Så fint din hand hjälper en vinge att lyfta. Bara den aldrig förmätet tar sig själv för en vinge."

Gizela Stenfeldt

4 kommentarer:

Anonym sa...

Gizela du är fantastisk! Ett stort hjärta uträttar stora underverk. / Tessan

Sofie Karlström sa...

Alskade! Ditt inlagg rorde mig till tarar. Alla maste vi hela tiden skriva om vara berattelser. Men for vissa ar det sa klart mycket svarare an for andra. Och dar kommer du in. Kan inte tanka mig en battre person att skriva berattelser med! Din empati for manniskor i kris ar sa vacker. En massa karlek och en varm kram.

Anonym sa...

Hjärtat! Jag är så imponerad av det arbete du gör! Tänk vilket stöd du är, både i att orka berätta de gamla berättelserna och att skapa de nya.
Många och långa kramar! /Uppsaran

Kerstin sa...

Jag tycker att du gör en fantastisk insats för dessa utsatta kvinnor och barn. Jag hoppas att du orkar med och att du får tid att vila och hämta ny energi mellan varven. Det kan inte vara lätt att ta del av så många tunga berättelser. Kram