Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

5 juli 2012

JOHANNA: Framtidsvision i medeltidsmiljö

Almedalen börjar lida mot sitt slut, åtminstone för Svalorna LA:s del då vi imorgon fredag åter beger oss mot fastlandet. Idag har vi haft vår sista dag i tältet, som mot förmodan har stått upp under veckan, läget var dock aningen kritiskt i förrgår. Visby är fantastiskt vackert och det är verkligen stämningsfullt att vara på ett mingel mitt i en ruin från medeltiden. Konkurrensen om uppmärksamheten på Almedalen är stenhård och metoderna organisationer och företag tar till är många. Två minnen jag tar med mig från dagen är organisationen som vill uppmärksamma benskörhet med hjälp av en säckpipespelande skotte och den gemensamma manifestationen mot att Sverige säljer flest vapen per capita i världen. Det hela illustrerades genom att folk iklädda svenska folkdräkter tågade genom Visby och deklarerade att det är lika naturligt för Sverige att sälja vapen till diktaturer som att fira midsommar med sill och potatis.

I tältet har vi organisationer haft ett gemensamt fokus på ekonomiska rättigheter, för Svalorna LA:s del kopplat till kampanjen "Rätten till ett eget liv". Att fokusera på ekonomiska rättigheter och arbeta för att skapa förutsättningar för människor att själva förbättra sin situation anser vi är en viktig del i fattigdomsbekämpning. Under veckan har vi rört oss runt i Visby och berättat om vårt arbete och i tältet har man även kunnat spela vårt rättighetsspel. Syftet med spelet var att ge folk en inblick i hur livet och vardagen skulle kunna se ut för en kvinna ur vår målgrupp i Latinamerika. Spelet var väldigt populärt bland de yngre men vi passade på att ge föräldrarna en folder om Svalorna LA och sättet vi arbetar på. Även den förra vice statsministern Margareta Winberg tog sig runt på den färgglada spelplanen och lärde sig mer om ekonomiska rättigheter i Latinamerika.


Nu under eftermiddagen arrangerade vi, Afrikagrupperna och RFSU Gotland ett gemensamt mingel på en söt innergård inne i Visby. Temat för minglet var sex och religion och inbjudna för att delta i ett panelsamtal var en representant för Sveriges kristna råd samt en från Stockholms synagoga. Tillställningen blev väldigt lyckad och alla försåg sig gladeligen med smörgåstårtan som hade dukats upp. 


Nu är klockan snart 21.30 och vi avslutar med en gemensam grillning i huset vi hyr. Tyvärr är inte solen på vår sida längre, kvällen blir garanterat trevlig ändå! 

Inga kommentarer: