Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

19 oktober 2012

AINO: Bilar, buller och bekymmer

Aino Ravandoni i Peru, inlägg 2

Gatan jag bor på, Calle Rivero, har under några dagar varit avstängd för biltrafik på grund av uppgradering av vägunderlag och trottoarkanter. Ni anar inte hur skönt det har varit! Jag har njutit av promenaden ner till Svalorna LA:s kontor varje morgon. Det har också varit spännande att följa arbetet och heja på dem som jobbat och slitit. Arbetet fortsätter fortfarande på sista biten av Rivero men nu är bilarna tillbaka på resten av gatan. Lugnet är borta och luften känns giftig att andas. Bilisterna lämnar väldigt sällan företräde till fotgängarna. Vi väntar på att nästa bil är tillräckligt långt borta eller på att det blir så trångt med bilar att det blir trafikstopp. Då passar vi fotgängare på att springa över gatan.

Framme på kontoret söker jag information om luftföroreningar i Arequipa. I La Repúblicas nätupplaga kan jag i en artikel från förra året läsa att Arequipa överstiger tillåtna nivåer av föroreningar åtta gånger om. Man tror också att Arequipa är en av de mest luftförorenade städerna inte bara i Peru utan i hela Latinamerika. Mexiko som annars brukar toppa listorna har förbättrat sig. Fordonsparken i Arequipa består av fler än 100 000 fordon. Trånga gator och bristen på träd bidrar till att avgaserna inte har någonstans att ta vägen. Upp till 6 500 bilar i timmen cirkulerar den gamla delen av stan. I en notis på en annan nättidning läser jag att barn har tagits om hand på sjukhus för problem med andningen på grund av luftföroreningar. Specialistläkaren som citeras säger att många barn följer med sina mödrar som arbetar vid hårt trafikerade vägar och som konsekvens får de hosta, astma och svårigheter att andas. Ännu en artikel menar att luftföroreningarna beror på att bilarna är gamla och att det inte finns något samordnat transportsystem. Antalet taxibilar överstiger behovet och därför cirkulerar de stan i jakt på kunder. De bidrar inte bara till luftföroreningar utan också till trängseln.

Något bör helt klart göras åt problemet men i vilken ände ska myndigheterna börja? En av vägarbetarna förklarade för mig att de håller på att rusta upp alla gator i stan. Det blir till att leta upp dessa gator under min tid i Arequipa för att få lite friskare luft. Situationen verkar inte förändras på ett bra tag framöver. Redan för åtta år sedan presenterades ett projekt för att skapa nya samordnade transportsystem men först i år har det tagits ett beslut om att genomföra projektet. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge … Eller?

Aino Ravandoni
programassperu@svalorna.se 

Inga kommentarer: