Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

25 oktober 2012

CAROLINA: Nykläckta svalor

Det har nu gått drygt en månad sedan vi, Carolina och Charlotte,  slöt upp med höstens praktikanter för att få en introduktion om Svalorna Latinamerika (LA).

Vi kastades in i en värld där termer som Logical framework approach, baslinjemätning, indikatorer och hjälp till självhjälp verkade vara vardagsmat. Termer som vi visserligen är bekanta med genom vår utbildning till blivande folkhälsovetare. Men hur skulle vi nu som nykläckta svalor applicera våra kunskaper på det arbete kring frågor som vi båda brinner för? Hur arbetar Svalorna LA med dessa frågor som är så viktiga?

Det har varit några av våra utmaningar att ta reda på under den tid som gått. Två världar har mötts, den akademiska- och biståndsvärlden. Vi har satt oss in i hur Svalorna LA:s arbete med att stärka mänskliga rättigheter, ekonomiska rättigheter och utbildning går till. I Svalorna LA:s kampanj Rätten till utbildning fokuseras det bland annat på rätten till fri och jämställd utbildning och dess betydelse för samhälle och rättvisa.

Utbildning är en viktig faktor för att ta sig ut ur fattigdom för missgynnade grupper i många länder. Ett relevant resultat av utbildning är empowerment som syftar till uppmuntran av individens deltagande i samhället, kunskaper om den demokratiska processen, om rättigheter och skyldigheter. Vilket öppnar upp till förbättring av makt hos de maktlösa så att de kan ta mer kontroll över sitt liv och sin vardag.

Vilket just är målet med Svalorna LA:s kampanj Rätten till utbildning. Nämligen att den deltagande demokratin stärks och att människor själva kan påverka beslut som rör deras egen vardag och verklighet.



Att få kunskaper och färdigheter att nå en god hälsa socialt och fysiskt spelar en viktig roll redan som barn. Det finns ett tydligt samspel mellan utbildning, egenmakt och hälsa. Genom utbildning förbättras människors möjligheter att få arbete, en bättre lön som kan leda till en förbättrad levnadsstandard via näringsrik mat, säkra bostäder och ökat socialt deltagande.

Vi är nu svalor som tillsammans slår våra vingar för ett upplyst samhälle där mänskliga rättigheter såsom utbildning betraktas med självklarhet.

Inga kommentarer: