Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

2 juni 2014

Ljusare framtid i Peru


Ungas engagemang skapar en ljusare framtid

Det är en solig förmiddag när jag och Paulina skumpar fram i en pickup längs en dammig väg som slingrar sig fram genom ett ofattbart vackert bergslandskap. Vi är på väg till byn Machaguay för att sända den första delen av radioprogrammet ”Voces del Coropuna”. Paulina är informationsansvarig för Svalorna Latinamerikas utvecklingsprogram i Peru PDR, (Programa de Desarrollo Rural)  och radioprogrammet är PDR:s eget. Väl framme och efter att ha testat tekniken på den lilla radiostationen är vi redo att sätta igång. Paulina börjar med att presentera de närvarande och därefter de tre organisationerna som utgör PDR, CIED, Yachay Wasi och Svalorna Latinamerika som är programmets finansiär. Dagens radioprogram ska till stor del handla om det ungdomsmöte som PDR organiserade under två dagar i slutet av april då ungdomar från de fem olika distrikten i Castilla Media möttes för att prata om teman som självkänsla, ungas ledarskap, våld i relationer och rasism etc. Under programmet görs intervjuer med personal från PDR som berättar om de olika projekten de är ansvariga för och Paulina har även flera förinspelade intervjuer med unga som deltog i ungdomsmötet i april.

”Det är kul att delta i aktiviteterna som PDR organiserar för vi lär oss så mycket!” ”Att vara med i ungdomsgruppen har gett mig bättre självförtroende. "jag är jättenöjd! Aktiviteterna lär oss att tala inför publik och att sluta vara rädda för att uttrycka våra åsikter och idéer.” Även guvernören i distriktet Pampacolca är imponerad. ”Jag har aldrig hört de unga prata så här och vara så engagerade! Jag hade inte förväntat mig att så många skulle delta.”

Jag kan inte låta bli att le när jag hör intervjuerna. De här personerna är levande bevis på att det arbete som PDR utför inom ramen för politisk och social utveckling faktiskt gör skillnad för människorna i Castilla Media. Tack vare programmet får ungdomarna den motivation och de verktyg som de behöver för att utnyttja sina demokratiska rättigheter och åstadkomma den förändring som behövs för att deras distrikt ska kunna utvecklas.

Situationen på den peruanska landsbygden idag definieras av dålig infrastruktur och bristande tillgång till andra offentliga tjänster, liksom få möjligheter till försörjning. Därför väljer de flesta unga att flytta in till städerna i jakt på bättre framtidsutsikter.  I Lima resulterar denna urbanisering i att kåkstäderna (s.k. ”pueblos jovenes”) växer explosionsartat och även utanför Arequipa breder slumområden ut sig, för det är oftast här de hamnar. De som söker sig till städerna i hopp om en ljusare framtid. Utan utbildning eller erfarenhet kan de sällan skaffa en tillräckligt god försörjning för att ha råd med ett ordentligt boende med elektricitet, rent rinnande vatten och avloppssystem inne i staden och de fastnar istället i slumområden i stadens utkanter. Många fler unga skulle nog välja att stanna kvar i sina hembyar om de fanns en realistisk möjlighet för dem att göra det. Ett av Svalorna LA:s mål med programmet för landsbygdsutveckling är just att hjälpa dem att skapa den möjligheten. Det går att skapa en framtid där kommande generationer kan leva och utvecklas i sina hembyar men det är upp till de unga att engagera sig och tillsammans bygga den framtiden.

Text och foto: Johanna Emmoth, Peru

Inga kommentarer: