Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

4 september 2008

LINNEA: Solens födelseort

Linnea Uppsäll i Bolivia, inlägg 9
Jag har varit ute på landsbygden igen. Fått andas frisk luft och lyssna på fågelkvitter! Den här gången var vi vid Titicacasjön, i en liten by som heter Titicachi.
Byborna i Titicachi har byggt en flytande ö av sjöns välkända vass som de vill att turister ska besöka, komplett med utsiktstorn och ett litet vasshus. I fredags fick de en grundkurs i marknadsföring av Cissi på Svalorna. Hon kommer säkert att berätta mer om det i ett eget inlägg, det var ganska speciellt att vara på kurs på en flytande ö.

Titicacasjön är världens högst belägna farbara sjö, på drygt 3 800 meter. Den ligger på gränsen till Peru och bolivianerna hävdar att ”Titi” hör till Bolivia medan ”caca” (=bajs) är Perus. Vid sjön finns basen för Bolivias stolta flotta som när förhoppningar att någon gång i framtiden få segla på bolivianskt hav. För över hundra år sedan förlorade Bolivia sin kustremsa i ett krig mot Chile. Det har absolut inte förlåtits. Fortfarande firas varje år havets dag med pampiga parader i La Paz och många bolivianer verkar tro att dagen då kusten åter blir boliviansk är nära.

Efter att jag fotat och gjort några intervjuer på den flytande vassön, och själv blivit intervjuad av lokalradion, åkte jag och Anna ut till Isla del Sol, en otroligt vacker ö där solguden föddes enligt den andinska tron. Där finns inga bilar alls, för att transportera varor används åsnor eller lamor. Vi spenderade natten i en liten by på norra sidan av ön, 15 kr per person kostade det bara att få vakna upp med en soluppgång över Titicacasjön utanför fönstret.
Under följande dags vandring över öns kullar med inkaruiner och fantastisk utsikt slogs jag återigen av vilket vackert land Bolivia är. Här finns all möjlig sorts natur mellan snöklädda bergstoppar på över 6000 meter och tät outforskad regnskog. Om man för en liten stund bortser från sociala svårigheter, miljöproblem och politiska konflikter är Bolivia verkligen ett underbart ställe.
Linnea Uppsäll

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, Titicaca-sjön är ngt speciellt. Blev lite nyfiken på vad "titi" står för?

Ulrika

Maja sa...

kan inte riktigt hålla med om caca-biten. Ni är välkomna ändå, ses nästa vecka!

Linnea Uppsäll sa...

Tydligen är titi slang för tjej, men det är ju inte så fin tolkning att Titicaca betyder tjejbajs eller bajstjej... Dock är det nog så att Titicaca kommer från aymara och då betyder "Titi" puma och "karka" klippa. Det ska visst ha funnits pumor på öarna i sjön förr.

Rebecka Hinn sa...

Vilka härliga bilder Linnea! Speciellt de två första. Det var roligt att se den sista också och veta preciiis var du var när du tog den bilden. Isla del Sol, fy tusan så mycket Rodo och jag vandrade där. Puh. Men det var värt det!

Ha det gott :)
Rebecka

Anonym sa...

n00b!