Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

11 december 2008

LINNEA: Mänskliga rättigheter

Linnea Uppsäll i Bolivia, inlägg 14
Polisen lyssnar på den som betalar mest, kvinnor klädda i ursprungsfolkens typiska kläder riskerar bli portade från "finare" barer och brottslingar lynchas till döds. Bolivia har skrivit under de flesta internationella konventioner om mänskliga rättigheter men i praktiken sker överträdelser dagligen.
Det finns så många saker som vi tar för givet i Sverige men som inte alls är självklart för bolivianska folket. Exempelvis att rättssystemet behandlar alla lika. I Bolivia kan den som har pengar muta sig fram till ett milt straff och en skön fängelsetid med mycket frihet, oavsett hur allvarligt brottet är. Däremot kan en man som stulit mat till sina barn hamna i en trång, skitig cell i väntan på en rättegång som aldrig blir av.

En stor del av verksamheten som Svalorna LA stöder i Bolivia används för att stärka de mänskliga rättigheterna. Flera av samarbetsorganisationerna ordnar kurser i mänskliga rättigheter på landsbygden och i El Alto där stor del av befolkningen är aymara. NAT’s, organisationen av barn som arbetar och/eller bor på gatan jobbar mycket med att barnen ska känna till sina rättigheter och påverkar dessutom politiker på nationell nivå för att förbättra dessa. Ett arbete som de till och med fått medalj och träffa presidenten för, se mer här:
Den 10 december var det den internationella dagen för mänskliga rättigheter. I Bolivia har dagen tyvärr gått obemärkt förbi.

Linnea Uppsäll

Inga kommentarer: