Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

3 december 2008

LISA: Rått medieklimat

Lisa Ljunggren i Peru, inlägg 4

– Vad är det du gör på Svalorna egentligen, frågade en peruansk nybliven vän för inte så länge sedan.
– Journalist? Aah! Jag föreställer mig att den svenska journalistiken skiljer sig ganska kraftigt från den peruanska, fortsätter han.
– Jo, det har du alldeles rätt i. De är lite mindre brutala där, säger jag och skrattar lite.
– Haha, jag tror dig.


En sak jag reagerade på redan för fem år sedan, vid min första egentliga kontakt med den latinamerikanska pressen, var hur totalt avanonymiserat allt var i nyhetsvärlden. Minsta misstänkt hängs ut som syndabock långt innan domen avklarats och det stannar sällan där – även offer hängs ofta ut med namn och bild och halvt lemlästade kroppar fläks ofta ut på löpsedlar och mittuppslag. Som integritetskänslig svensk är det lätt att ifrågasätta om föreläsningarna om pressetik över huvud taget existerar vid journalistutbildningarna i den här delen av världen.

Kanske är vi svenskar inte bättre och kanske styrs vi av samma asätarinstinkter – självklart förtäckta i "allmänintresse" – som våra bröder och systrar i andra delar av världen, men någonstans tar det ändå emot, oavsett vad brottet må vara. Inte minst när det gäller oskyldiga offer.

Någon som dock inte tycks vara ett oskyldigt offer men som ändå utgör ett strålande exempel på när syndabockshetsen tar över en hel nation går för tillfället att hitta i efterdyningarna (eller möjligtvis bara toppen på isberget, beroende på vem man frågar) av den så kallade "Petrogate-skandalen", som för en tid sedan fick samtliga ministrar i Garcías regering att avgå. Årets favorithatobjekt nummer ett för peruanerna heter Rómulo León, även kallad La Rata – råttan – ett namn som inte bara fungerar för gnagare utan som också brukar tilldelas mänskliga avskum.

Leóns namn har figurerat ända sedan Petrogate uppdagades som en av huvudpersonerna i de ljudupptagningar som offentliggjordes av tvprogrammet Cuarto Poder, vilka kopplade ihop underbordetbetalningar kring oljekontraktsförhandligar med representanter ända inifrån regeringen. I samband med offentliggörandet gick han under jorden i drygt fem veckor och utpekades snabbt som Judas. I dagsläget spenderar han sina dagar på San Jorge-fängelset i Lima därifrån han hånas offentligt vid varje givet tillfälle, ofta avbildad med just råttsvans och gnagartänder.

Som en kär vän till min familj brukar säga; det är olika.

Eller?

Lisa Ljunggren
infoperu@svalorna.se

Inga kommentarer: