Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

12 december 2008

SIMON: En introduktion till marsvinsuppfödning

Simon Strannard i Peru, inlägg 3

I Peru är det vanligt att man äter marsvin och flera av de personer som är målgrupp för Svalorna LA:s program föder upp marsvin. Jag har besökt en aktivitet där de fick lära sig mer om uppfödning och avel.

Aktiviteten bedrevs i samarbetsorganisationen ASDE:s regi. Tretton personer deltog och fick en Power Point-presentation av en ingenjör som är expert på marsvinsuppfödning följt av ett besök på dennes modellfarm. Personerna ingår i en grupp uppfödare som gått samman och tillsammans har de 19 personerna i föreningen 1 500 marsvinshonor.

En marsvinshona kan föda upp till sju kullar under sin fertila ålder (3-18 månader). Faktum är att redan två veckor efter att en kull fötts är honan återigen dräktig. Men man bör inte skilja ungarna från modern förrän efter ca fyra veckor, då ungarna väger runt 200 gram. Då börjar gödningsfasen som pågår tills dess att djuret väger 800 g – 1 kg. Man skulle kunna fortsätta gödningen och få dubbelt så stora djur men eftersom ett marsvin ska vara en lagom måltid för en person är 800 gram den ideala vikten. Tre månader efter födseln är det alltså dags att slakta de djur som ska bli mat och skilja ut de djur som ska få fortsätta leva som avelshonor.

Det finns tre olika kategorier av marsvin: vilda, ”förbättrade”, och ras-marsvin. De vilda marsvinen är små och gråsvarta i pälsen. Genom domesticiering och avel har man fått fram ett ”förbättrat” marsvin som är betydligt större och har den vitbruna päls som vi är vana vid att se i Sverige. De kan även ha inslag av svart i pälsen men dessa djur passar inte för uppfödning eftersom den svarta pälsen ger upphov till mörka fläckar på huden som ser oaptitliga ut vid servering. Slutligen finns ”la créme de la créme” bland marsvinen, rasdjuren. Det finns fyra raser i Peru: Inti, Andina, Inca och Peru. Varje ras har något olika kännetecken och styrkor i uppfödnings- och avelhänseende. De har olika form, vissa mer avlånga, andra mer tjocka. Vissa har fördelen att de växer snabbare medan andra i snitt ger större kullar. De flesta som föder upp marsvin nöjer sig dock med den ”förbättrade” varianten.



Vill man beställa ett marsvin till middag i Peru ska man fråga efter en ”cuy chactado” vilket betyder ungefär krossat marsvin. Det sägs att marsvin har smak av sju olika sorters kött och att det är väldigt fettsnålt. Denna läckerhet gör sig bäst tillsammans med en härlig Malbec eller Pinot Noir.

Simon Strannard
simon.svalorna@gmail.com

Inga kommentarer: