Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

23 mars 2009

ANA: Lektion nummer ett

Ana Falk i Nicaragua, inlägg 1

Ända sedan det internationella biståndet drogs in efter lokalvalen i fjol har Daniel Ortega varit en irriterande nagel i ögat på den amerikanska administrationen. Strax efter gjorde han till exempel vissa justeringar i den närmaste vänskapskretsen. EU och USA fick sällskap av Libyen, Iran, Nordkorea och Ryssland. Venezuelas president, Hugo Chávez, hade ju trots allt funnits med i bilden sedan länge, så kanske var det ändå på tiden att skaffa sig lite mer likasinnade kamrater.

Men den senaste i raden av Ortegas provokationer är dekret 07-2009. Landet har nu avskaffat visumkravet för ytterligare 73 länder. Dessa så kallade kategori B länder åtnjuter privilegiet att kunna ansöka om turistvisum på plats vid de nicaraguanska gränserna. Ministern för turism, Mario Salinas, är överlycklig: ”Vi är övertygade om att detta kommer att stimulera turismen i Nicaragua”, säger han till morgontidningen El Nuevo Diario.

Tar man sig dock en närmare titt på listan blir det uppenbart att dekretet är ännu ett av Ortegas bedårande små djävulskap. Listan som börjar med Saudiarabien, Azerbajdzjan, och Vitryssland, och som sedan fortsätter med länder som Burkina Faso, Djibouti, Guinea, Tchad och Rwanda retar ju givetvis gallfeber på alla som vill se skärpta gränskontroller för att hålla terrorism, organiserad kriminalitet och flyktingar på ett tryggt avstånd. Däribland USA.

Självklart förväntar sig presidenten inte att Nicaraguas gränser nu helt plötsligt kommer att flockas av badturister från Swaziland, Seychellerna eller Georgien. Inte heller är sannolikheten stor att Lesotho eller Uzbekistan skulle få för sig att investera i Nicaragua. Detta är inte heller det väsentliga. Poängen är snarare att Daniel Ortega är i en klass för sig, och att hans handlingar ofta saknar logik. Vad jag hamnat i är helt enkelt ett enda stort tragikomiskt skådespel på högsta nivå. Det är lönlöst att låtsas som något annat.

Ana Falk, nytillträdd informatör i Nicaragua.
Fortsätt att läsa mina bloggar här, samt artiklar och reportage på svalorna.se och latinamerika.nu. Alla kommentarer och synpunkter är hjärtligt välkomna.
infonicaragua@svalorna.se

Inga kommentarer: