Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

20 april 2009

ANA: En godtycklig dom

Ana Falk i Nicaragua, inlägg 2

Jag läser i människorättsorganisationens, CENIDH, årliga rapport från 2007 om situationen för de mänskliga rättigheterna i Nicaragua: ”Tillgång till rättvisa: Denna mänskliga rättighet fortsätter att vara en aspiration då vi ännu inte har ett oberoende, opartiskt eller professionellt rättsväsende”.


”Oberoende, opartiskt eller professionellt” är nyckelorden här.

Men hur ser egentligen en bristande rättsäkerhet ut för en enskild individ? Jag har ett välillustrerande exempel.

En fattig, 22-årig ung kvinna från den nicaraguanska landsbygden anhålls en morgon i september 2002 för mord på sin 48-åriga man. Tre månader senare anländer hon till fängelset där hon ska avtjäna sin 20-åriga dom. Hon har då genomgått en rättsprocess som är bristande på flera punkter.

Kvinnan, Angelina Buscardo, som idag är 29 år gammal och inne på sitt sjunde år i Estelís fängelse, var analfabet vid den tidpunkt hon anhölls. När hon inför förhandlingarna i staden Matagalpa, blev (får man hoppas) erbjuden i skriftlig form ett juridiskt ombud var hon oförmögen att nyttja denna rättighet.

Istället för att rättsväsendet då var lyhört inför Angelinas behov, och antingen frågade henne i muntlig form eller faktiskt garanterade på eget initiativ att ombudet var på plats, inleddes och avslutades förhandlingarna med denna unga kvinna sittandes ensam i rättsalen, utan att hon, må det vara genom en annan person, utövade sin rätt till att försvara sig.

Ett sådant försvar skulle ha byggt på principen rätten till självförsvar, eller vad vi i Sverige kallar för nödvärn. För vad som skulle ha beaktats i detta fall var det faktum att Angelina endast var 14 år när hon gifte sig med en man som var 40 år gammal. Att hon var ett barn som utsattes för psykisk och fysisk misshandel dagligen av en försupen kvinnomisshandlare. Och framförallt, att det var för rädsla för sitt eget liv som hon mördade honom.

Med hjälp av ett kompetent juridiskt försvar hade det funnits en stor chans att Angelina idag inte hade tillbringat sina dagar instängd i en svettig sovsal med 34 andra kvinnor. För i den nicaraguanska brottsbalken står det att den person som försvarar sig mot en illegitim, oprovocerad våldshandling har rätt att försvara sig. Och om detta försvar står i proportion med den handling man utsätts för ska denne gå fri.

”Oberoende, opartiskt eller professionellt” är som sagt nyckelorden.

Ana Falk
infonicaragua@svalorna.se

5 kommentarer:

Linnea Uppsäll sa...

Vad hemskt! Finns det inget sätt hon kan få upprättelse och kortat straff? Någon ngo som har bra juridisk hjälp..? Hon lär ju knappast vara enda fallet heller.

Ana Falk sa...

Det är jättehemskt Linnea! Jag har fått tips på en organisation i Matagalpa (staden där hon prövades och fick sin dom) som förhoppningsvis skulle vara intresserade av att hjälpa Angelina att överklaga. Vore superbra! Men förmodligen är det som du säger att hon inte är ett enskilt fall. Det skulle ju vara kanon dock om man får ett ändrat domslut som kanske kan vara vägledande i liknande fall i framtiden, och att göra jurister och folk som arbetar med rättsväsendet uppmärksamma på detta.

Ana Falk sa...

uppmärksammade - såklart!

jojjo sa...

Vad bra att du skriver om och engagerar dig i detta! Sa fruktansvart det ar, forstar att det maste vara en stark upplevelse som beror dig mycket att mota dessa kvinnor. Jattebra artiklar du skrivit pa svalorna. se ocksa om red de jovenes arbete i fangleset och om Miriams alfabetisering.
Stor kram, hoppas vi ses snart!
Johanna

Eva sa...

Börjar koka av ilska när jag hör om sånt. Här. Men det var ett jättebra inlägg och positivt att det finns folk (till exempel du) som faktiskt gör något.