Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

28 april 2009

SOFIA: Walisuma – det bästa vi har

Sofia Gustafsson i Bolivia, inlägg 3

Onsdagen den 22 april var en stor dag för CASSA och COPROCA, två av Svalorna LAs samarbetsorganisationer i Bolivia. De hade ställt upp i tävlingen Walisuma, en tävling för olika bolivianska produkter, och blivit utsedda till finalister. Nu var det dags för prisutdelning.

Walisuma kommer från aymaraspråket och betyder ”det bästa vi har”. Tävlingen var uppdelad i sex olika kategorier som innefattade allt från mode till möbler och mat. Målet med tävlingen var att hitta de bästa produkterna som Bolivia har att erbjuda inom dessa områden där man tar tillvara inhemska råvaror och traditionella tillverkningsmetoder. Produkterna ska samtidigt vara gångbara och konkurrenskraftiga på den internationella marknaden.

Prisutdelningen hölls i en fullsatt biosalong mitt i centrala La Paz och för en gångs skull så började tillställningen på utsatt tid. CASSA och COPROCA hade båda ställt upp i samma kategori och deras tävlingsbidrag var produkter av lamaull. CASSA hade tillverkat en vacker röd filt och COPROCA kuddfodral. Stämning i lokalen var spänd och förväntansfull när vinnarna skulle presenteras och representanterna för våra samarbetsorganisationer var märkbart nervösa.

Denna kvällen var det CASSA som drog det längsta strået och tog hem vinsten som motsvarade nära 24 000 svenska kronor. En ansenlig summa som de kan använda för att utveckla sina produkter och vidareutbilda sin personal. Felipa Ayala, CASSAs generaldirektör, tog strålande glad emot priset och tackade alla sina medarbetare och framförallt formgivaren av filten.

Tillställningen var välbevakad av pressen och efter prisutdelningen så följde en lång fotosession av alla pristagarna. TV var där och direktsände och Felipa blev intervjuad och visade upp den prisbelönta filten.


Efter prisutdelningen så fanns det också tillfälle för mingel där man bland annat kunde få smaka bidragen i tävlingskategorin för mat. De tävlingsbidrag som blivit utsedda till finalister i de övriga kategorierna fanns att titta på i en utställning och det var verkligen imponerande att se den höga kvaliteten på produkterna.

Sofia Gustafsson

Inga kommentarer: