Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

5 augusti 2009

SOFI: Mäns våld mot kvinnor är norm i Bolivia

Sofi Önneby i Bolivia, inlägg 7

Elva grannfruar i 30 och 40-årsåldern sitter på jordhögar och stickar. De väntar på att dagens workshop om män
s våld mot kvinnor ska börja. Sedan ett år tillbaka går kvinnorna en kurs i mänskliga rättigheter som en av Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisationer leder.

Vi befinner oss på en gårdsplan framför ett turkost målat hus i staden El Alto. Tvätten hänger på tork och aymarakvinnorna på marken tar vänligt men blygt emot mig och min kollega. Inom kort inleder socialarbetaren Raquel workshopen.

Kvinnorna ombeds att analysera texter om våld för att sen redovisa vad de kommit fram till. Stora vita papper, skrivna på med spritpenna, klistras upp på muren framför oss och olika former av våld rabblas upp; sexuellt våld, fysiskt våld, psykiskt våld, ekonomiskt våld, politiskt våld. Klart och tydligt framför allas våra ögon står att mäns våld mot kvinnor finns överallt och inom livets alla områden, i Bolivia precis som i Sverige. Ända skillnaden är att det är vanligare i Bolivia.


I Bolivia utsätts sju av tio kvinnor för någon form av våld minst tre gånger om året. Den statistiken kan mycket väl innebära att vissa misshandlas dagligen och att de övriga tre av tio utsätts två gånger per år. För 14 år sedan instiftades lagen mot våld i hemmet och sedan dess har endast tio misshandlande män dömts till fängelse i Bolivia.

En boliviansk vän berättar för mig att det är vanligt att pappan till en våldtagen flicka gör upp med förövaren om så lite som 100 kronor i kompensation för att inte anmäla våldtäkten. Enligt boliviansk lag kan även den våldtäktsman som går med på att gifta sig med sitt offer undgå straff. Fyra av tio kvinnor på den bolivianska landsbygden har våldtagits av män de inte känner. Hur många har då våldtagits av någon de faktiskt känner?

Dagens workshop har återväckt min ilska över hur världen passivt ser på, eller snarare blundar för, vår tids största brott mot mänskligheten; mäns våld mot kvinnor världen över.

En av kvinnorna på workshopen upprepar gång på gång under sin presentation:

-De borde inte göra så här mot oss, de borde inte göra så här mot oss.


Sofi Önneby

Inga kommentarer: