Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

12 november 2009

NADIA: Ologisk graviditet

Nadia Enedahl i Peru, inlägg 2
Det är helt okej att människor som har råd att betala använder sig av dagen efter-piller för att inte bli gravida. Det är bara att gå till apoteket och betala. De som inga pengar har får skylla sig själva…


Sedan 2006 har man delat ut dagen efter-piller gratis på statliga sjukhus i Peru. Nu har konstitutionsdomstolen beslutat att man inte längre ska dela ut pillerna på statliga hälsocentraler för att de nu anser att de innehåller ett ämne som kan vara abortframkallande, levonorgestrel. Det är däremot fortfarande tillåtet att sälja pillerna på apotek, vilket innebär att de som har råd har möjlighet att använda dem. De som drabbas är kvinnor som inte har några pengar.
En broschyr utgiven av PROMSEX och UNFPA som beskriver när man ska använda dagen efter-piller. 1. Om man glömt ta p-piller, kondomen spruckit och man inte tagit p-spruta. 2. Om man blivit våldtagen och inte äter p-piller eller tar p-spruta. TU DECIDES (du bestämmer) om du vill bli gravid eler inte.

Beslutet att inte dela ut dagen efter-piller kommer förmodligen att leda till fler aborter, vilket är olagligt i Peru med undantag av terapeutisk abort – då det finns en dödlig risk för mamman. I dagens läge sker mer än 1000 olagliga aborter per dag i landet.

Ibland kan man bli så förbannad. Saker som är självklara för en svensk är inte alls självklara här. Hemma har jag vänner som har gjort abort för att det inte passar att bli gravid just vid det tillfället i livet. Här blir kvinnor gravida på grund av våldtäkt eller vid väldigt ung ålder och är tvungna att behålla barnet. Alternativet är att göra abort olagligt och betala en massa pengar. Eller för de som inte har pengar – gå till någon som inte tar så mycket betalt men som inte heller är utbildad, eller göra det på egen hand och riskera sitt liv.

Detta leder till att abort är den främsta orsaken till mödradödlighet i Peru, enligt organisationen Flora Tristán, som är en av de två största kvinnorättsorganisationerna i Peru. I journalerna står förblödning vid graviditet. Men orsaken är ofta förblödning på grund av hemmagjord abort. Man sticker upp något i underlivet eller köper abortiva piller på gatan som man tar utan professionell övervakning. Eftersom det är olagligt och polis kan uppsöka sjukhus och fråga om någon kommit in på grund av att ha försökt göra abort vågar kvinnor sällan uppsöka läkare i tid. När de väl kommer in till sjukhuset är det för sent.

De som ligger bakom begäran om att ta upp frågan i konstitutionsdomstolen är en organisation som heter ”Acción de lucha anticorrupción sin componenda”, enligt tidningen Caretas. På organisationens hemsida står att ledningen bland andra består av Yahve, Jesus, heliga Maria och den helige anden.

Det finns ingen logik i det här beslutet. Om ämnet levenorgestrel som finns i dagen efter-piller är abortframkallande borde man inte heller sälja dagen efter-piller på apotek, med tanke på att abort är förbjudet. Och de 79 olika preventivmedlen, bland annat p-piller, som finns på marknaden, som också innehåller samma ämne borde förbjudas. Men tack och lov så har det inte hänt än!

I förra veckan gjorde jag en intervju med Diana Miloslavich på Flora Tristan. Enligt Diana har fem procent av de som gör abort i landet blivit våldtagna, vilket innebär 50 kvinnor per dag.

Dagen efter piller är åtminstone ett hjälpmedel vid olycksfall och vid våldtäkt. Inte ens den tillgången ska fattiga kvinnor få. Hur kan man vara så bakåtsträvande när det verkligen finns ett behov?

Not:
Enligt WHO, Världshälsoorganisationen ger inte dagen efter-piller någon effekt när ett ägg har blivit befruktat och är därför inte abortivt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du e inte ensam om att vara arg... ;-)

Bra skrivet!!

/Hanna

Sofi Önneby sa...

Helt galet orättvist är vad det är.

Och helt galet bra skrivet!

Kram
Sofi

Sofi Önneby sa...

Försöker förstå bilden... Kan du inte förklara den är du snäll?

Nadia Enedahl sa...

Tack för kommentarerna! Nu har jag försökt förklara bilden i en liten bildtext.

Maja Wessel sa...

Usch...det är så tragiskt. I många länder löser man dock problemet genom att uppfinningsrikt kalla pillren för "menstruationsreglering" och kommer på så sätt undan lagen. Jag hoppas och tror det praktiseras även i Peru vilket kanske kan göra situationen för kvinnorna iallafall lite ljusare.

Bra att du tar upp det här, det är viktigt!

/Maja

Anonym sa...

Pillren är ju inte förbjudna... för de som har pengar finns tillgången och därför har man inte bytt namn för att komma undan reglerna.

Hälsoministeriet dock försökt komma undan konstitutionsdomstolens beslut genom att fråga om de får sälja dem för något öre, vilket inte gått igenom. Nu verkar det som de kommer donera dem till en ONG för att ändå kunna fortsätta med distributionen (tyvärr koncentrerat till Lima om jag tolkar informationen rätt.

/Hanna C

Unknown sa...

Mientras siga habiendo gente cerrada e inculta, seguirá habiendo oposición en contra de estos sistemas. Es un problema de cultura, tan simple como eso. Y gente inculta támbien pueden ser médicos y profesores.
Un abrazo.

Google sa...

Det var mit sidste håb om at få et barn, og Dr. Obodo fik mine drømme til at gå i opfyldelse. Jeg bad om trylleformularerne, men fortalte det ikke til min mand. Vi fortsatte med at prøve at blive gravid som normalt. Jeg havde en rigtig god følelse af Obodo. Jeg følte mig gravid eller som om graviditet kom meget ca. en uge efter, at trylleformularerne blev kastet. Jeg begyndte at kaste op om morgenen fra morgensygdomme. Jeg troede, det var skålen. Jeg har aldrig følt det før. Og det var sandt! Jeg gik og greb tissepinden for at vise min mand. Jeg gik til mine læger på det tidligst mulige tidspunkt for at få en test, og det kom positivt tilbage. Jeg ringede straks op til min mand for at fortælle ham, at tissepinden ikke var en falsk positiv. Han spurgte mig, hvordan det var muligt. Han var sikker på, at tissepinden blev passeret udløbsdatoen. Jeg fortalte ham alt om Obodo, fertilitetsformularerne, og han var forbløffet. Vi har nu en meget smuk baby dreng på vej, og vi forventer at bruge Obodo i håb om, at jeg kan få min baby pige. Du kan komme i kontakt med doc via info ___ Templeofanswer @ hotmail. co. uk, ring 234 8155 425481 for hjælp

Tak skal du have,
Messer-familien