Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

11 november 2009

SOFIA: Blockad!

Sofia Gustafsson i Bolivia, inlägg 9

Har precis kommit tillbaka till jobbet efter ett par veckors välbehövlig semester. Jag hade besök av mina föräldrar och vi hade tänkt oss en trevlig rundtur i Bolivia. Resan blev dock inte enbart lugn och avslappnande.

Även om det för tillfället är relativt lugnt i Bolivia, trots det kommande valet i december, så händer det titt som tätt att befolkningen vill protestera mot något. Ett väldigt populärt sätt att försöka föra fram sin åsikt på är att blockera en väg för att hindra folk att ta sig fram. Det kan till exempel betyda att det kan vara omöjligt att ta sig till jobbet och att transporterna med mat och andra produkter inte kommer fram till en stad eller by.
Själva blockaden kan se ut lite hur som helst. Personligen har jag sett flera varianter; minibussar som står tvärs över vägen, uppställda bord, stora stenar, glassplitter eller ett led med människor som helt sonika står i en vägkorsning och hindrar trafiken. Den blockad som varit mest oväntad hittills var dock det äldre paret som satt på en bänk mitt i en vägkorsning.

Alla blockader är dock inte riktigt lika fridsamma, något som kan bero på att de som vaktar vägspärren fördriver tiden med att dricka alkohol. Under vår resa fastnade vi i en blockad strax utanför Potosi (en gruvstad i södra Bolivia). Vår taxichaufför gick ur bilen och pratade med männen som stod vid blockaden och vägrade släppa förbi oss. De berättade dock att det fanns en annan väg vi kunde ta för att komma vidare, en liten grusväg vid sidan om den stora vägen. När vi sedan vände och tog vägen de föreslagit, började samma män att kasta stenar mot oss. Vi hade tur och vår bil blev inte träffad men det var ändå en extremt obehaglig händelse och jag blev riktigt rädd! Bilen som åkt innan oss hade dock inte samma tur utan fick sin vindruta krossad.

Det som förvånar mig är att de allra flesta verkar acceptera dessa blockader, de backar helt enkelt bilen och försöker ta sig fram någon annan väg istället. Polisen verkar inte heller bry sig, de vill väl helt enkelt inte att det ska bli alltför mycket bråk. Jag har heller fortfarande inte fått någon riktig klarhet i om blockaderna verkligen fungerar, lyckas man påverka de man vill påverka eller försvårar man bara livet för sina medmänniskor?

Sofia Gustafsson

Inga kommentarer: