Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

25 april 2012

JOHANNA: Att vara gravid...


Johanna Sellberg i Sverige, inlägg 3



Du kan vara lugn mamma, det handlar inte om mig. Men planering av arbete kring mors dag samt besök på kansliet av landrepresentanter som antingen har eller väntar barn har fått mig att fundera på de olika förutsättningar gravida kvinnor har beroende på var i världen de bor.

FN:s medlemsstater har förbundit sig att till 2015 arbeta aktivt för att uppfylla de så kallade Millenniemålen. Tiden börjar nu bli knapp och några av de åtta målen ligger bättre till än andra. Det femte målet handlar om att förbättra mödrahälsa i världen och förhoppningen är att med tre fjärdedelar minska mödradödligheten*. Av de åtta målen är det mål nummer fem det går sämst för. Att vara gravid är fortfarande förenat med livsfara i många länder. Afghanistan är värst där var tionde kvinna riskerar att dö på grund av orsaker relaterade till graviditeten.


Att minska mödradödlighet är ingen omöjlig uppgift, men det kräver flera olika insatser, allt från att se till att fler kvinnor under graviditet och förlossning har tillgång till utbildad hälso-och sjukvårdspersonal, till att kvinnors behov av familjeplanering världen över blir tillgodosett

Tillgång till säker abort anses också vara något som kan leda till en minskad mödradödlighet. De senaste årens utveckling indikerar att det har skett en liberalisering av abortlagarna i världen. Men i vissa länder, exempelvis Nicaragua, har det gått åt andra hållet. Ett totalförbud av abort leder inte till färre aborter. Det förbudet skapar är en desperation bland kvinnor som kan få en dödlig utgång, då de på egen hand försöker lösa situationen eller vänder sig till någon utan medicinsk kompetens.

Snart står mors dag för dörren, men vad är det vi firar och hur ska det firas? En sida på nätet som tipsar om presenter anser att vad mor vill ha/behöver är relaterade till mat och bakning samt odling av kryddor. Av ren nyfikenhet tittade jag på sortimentet för fars dag och kunde konstatera att det inte var mat/bak och kryddodling som var temat, men jag tänker inte gå in djupare i den diskussionen nu. Att bli mamma är något fantastiskt sägs det, men under förutsättning att man själv har valt det vill jag lägga till. Oavsett vad man tycker om att ge bort en present på mors dag så är det ett faktum att många kvinnor i världen inte får fira eller uppleva sitt livs första mors dag. Ett faktum som tenderar att variera oerhört beroende på var i världen man bor, exempelvis är mödradödligheten i Sverige idag en av de lägsta i världen.

För mig är mors dag mer än en bukett tulpaner från närbutiken, inhandlade i hast innan söndagsmiddagen med familjen och därför håller jag på med den tidigare nämnda planeringen av en manifestation på mors dag den 27 maj. Manifestationens syfte är att uppmärksamma folk på det problem mödradödlighet faktiskt utgör i världen och att den bästa gåvan till mamma faktiskt är så simpel (men tyvärr ej självklar) som överlevnad.

* Mödradödlighet definieras enligt WHO som ett dödsfall i samband med graviditet eller inom 42 dagar efter avslutad graviditet. Dödsfallet ska vara relaterat till eller förvärrat av graviditeten. 


Foto: Solveig Engarås
Text: Johanna Sellberg
kampanj@svalorna.se



1 kommentar:

Vickevire sa...

Efter en förlossning med vissa komplikationer som ledde till vad som i Sverige benämns som ett "rutiningrepp" men som i någon av Afghanistans bergsbyar varit akut livshotande och förmodligen dödligt för min sambo har jag själv funderat mycket kring dessa frågor. Det är verkligen ett beundransvärt initiativ, önskar er lycka till och hoppas på god uppslutning den 27 maj!