Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

4 april 2012

EMELIE: Att rädda ett liv


Emelie Petersson i Bolivia, inlägg 2

Herrelösa hundar är ingen ovanlig syn i La Paz, eller i Latinamerika för den delen. Överallt på gatorna springer magra små varelser med tovig päls. Respekten och synen på djur som levande varelser med känslor och minnen ser annorlunda ut här Gatuhundarna i Latinamerika blir sparkade på och utschasade vart de än går. Varje gång jag ser en hund rota genom soporna på jakt efter en ätbar bit eller haltandes över gatan sticker det till i hjärtat. Helst skulle jag vilja ta hem dem allihop och ge dem all den kärlek de förtjänar. Jag tror dock inte att min hyresvärd skulle bli överförtjust i den idén, men jag har ändå länge känt att jag varit tvungen att göra något.

Vår lurviga Ella
Amor por los Animales Bolivia (APLAB) är en organisation som tar hand om upphittade hundar och hjälper dem att hitta ett hem. Det var hos denna organisation som vi hittade Ella, en lurvig och blyg tik som nu fått en temporär men trygg tillvaro hos mig och min rumskompis Macarena.

Ella har fört med sig mycket till vårt hem. Otaliga rengöringar av heltäckningsmattan och tidiga mornar men även mycket glädje. Något vi absolut inte hade förberett oss på när vi tog oss an denna lilla tik var möjligheten att det kunde komma fler små hundar. En lördag lite mer än en vecka efter att hon flyttat hem till oss tog vi således med vår nyrakade och rädda hund till veterinären där det konstaterades att hon väldigt snart skulle få valpar (!). Följande tisdagsnatt kom tre friska små valpar, bland de sötaste jag sett.  Ella har visat sig vara en exemplarisk mamma och det är så roligt och givande att se förändringen hos denna en gång skygga och trötta lurvboll. Ella är nu en pigg och glad hund, dock fortfarande väldigt förtjust i allehanda sophögar, men framförallt är hon älskad och uppskattad.

Jag och en av Ellas små valpar

Nu återstår bara att finna permanenta hem åt henne och de små valparna. Med hjälp av andra djurälskare (de må vara få i detta land, men de finns) tror och hoppas jag att vi kan skapa en bättre framtid för dessa underbara varelser. En valp kanske till och med blir adopterad av min egen pappa…


Kan man bli sötare?


Emelie Petersson
programassbolivia@svalorna.se

Inga kommentarer: