Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

1 november 2012

LOVISA: Val och regionmöte i Estelí


Lovisa Dragstedt i Nicaragua, inlägg 3.

Det är bråda dagar i Esteli. Vi har besök av Svalornas styrelse från Sverige och de två landrepresentanterna från Peru och Bolovia, och veckan är packad av möten, prat och diskussioner. Det blir mer och mer uppenbart att utvecklingsvärlden är en värld i ständig förändring, och att arbetet innebär att konstant vara uppmärksam på omgivningen och anpassa verksamheten efter de nya situationer som hela tiden uppstår – och det på alla plan: sociala situationer världen över tar ny form och människors behov med dem, länder får nya regeringar och nya lagar, relationer mellan folkgrupper och nationer tänjs och böjs, det görs tekniska framsteg och ekonomier går upp och ner, och med det förändras världsmakterna. Och sedan har vi de förändringar som sker inom själva biståndsorganisationerna, med styrelser som måste ändra strategier för att följa utvecklingen, förändrade finansieringsvillkor, personal som går vidare och byts ut, kunskap som försvinner och nya idéer som kommer till.

Ja, utmaningar finns så det räcker till och blir över. Och att hitta lösningar till alla svårigheter är vad som gör jobbet intressant och givande, och dessa sammankomster så viktiga. Under diskussionerna tänker jag att nyckeln till ett produktivt arbete står att finna hos de inblandade människorna och organisationerna, och kommunikationen dem emellan. Samspel ger resultat.

Hittills har alla Svalor på mötet i Estelí fört fruktbara dialoger. Lite kulturella aktiviteter har också hunnits med – middag, dans och utvecklad lokalkännedom genom guidade turer på tobaksfabrik och om historien bakom stadens väggmålningar. Helt säkert har också det hjälpt samspeletet och det gemensamma framtidsarbetet på traven. 

I övrigt äger de lokala valen rum på söndag och idag är sista dagen för valkampanjen för det ledande Sandinist-partiet i Esteli. Nu hörs trummor och trumpeter när de marscherar in på torget, och oljudet väger upp för den ovanligt stillsamma kampanjen som inte haft mycket av varken debatt eller propaganda i år. Den allmänna förklaringen verkar vara att FSLN är säkra på sin seger, men det förklarar inte varför oppositionen inte gjort mer väsen av sig. Ja. Vem vet?

Lovisa Dragstedt

Inga kommentarer: