Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

21 december 2012

ANA-MARIA: Schysst Jul – en rättvis julmarknad!

Ana-Maria Estoy i Sverige

Med ett vackert vinterlandskap utanför öppnades dörrarna upp för årets Schysst Jul på Brygghuset i Stockholm. Med levande julmusik välkomnades både organisationer och handlande personer för en julmarknad som tar hänsyn till miljö, mänskliga rättigheter och schyssta produktionsvillkor. 

Svalorna Latinamerika var en av många organisationer som var på plats för att sälja fina saker, hålla seminarier och informera om föreningarnas verksamhet. Vi började tidigt på morgonen med att få våra varor på plats. Vårt bord bestod av en kaskad av olika färger och det var lätt att associera med regnbågens alla färger och den andinska flaggan, vilket var väldigt passande med tanke på var de kom ifrån. 

Våra varor är producerade i samarbetsorganisationerna Coproca och Cassa. Organisationerna finns i Bolivia och satsar på att öka försörjningsmöjligheterna för människor. Allt från mössor, halsdukar och handledsvärmare varvat med bland annat små fingerdockor från Peru sålde vi väl. Intäkterna går sedan oavkortat till vår verksamhet nere i Latinamerika. De går bland annat till unga i Bolivia för utbildning, till förebyggande arbete mot barnsexhandel i Nicaragua och till landsbygdsutveckling i Peru. 

Glada svalvolontärerna Charlotte Pihl och Carolin Altin

Vore det inte för alla våra volontärer som ställde upp för att sälja och informera om Svalorna LA hade denna helg aldrig varit möjlig. Två och två stod de var och varannan timme, personer från lokalgruppen, praktikanter på kansliet och folk från Sverigekontoret. En röst värd att nämna var vår volontär och föreningens ordförande Per Fröberg. Han har från och till funnits med i Svalorna LA ända sedan år 1966. Han uttryckte sig såhär om Schysst Jul:

– Hela föreningssverige visade sin goda sida. Jag fick samma känsla som på 60-talet då behovet av organisationer var stor. Likadant är det idag då det behövs organisationer i Sverige. Särskilt med tanke på att de senaste sex åren har det från regeringshåll dragits in mer på biståndsdelen. Vi har varit vana vid att vår service och våra intressen i Sverige har tillhandahållits av staten och dess myndigheter. Schysst Jul- dagarna visade att biståndsorganisationer som Svalorna LA behövs och har stöd ute i samhället. 

– Alla som kom för att handla julpresenter och prata om bistånd visade att det finns så många som vill göra någonting för andra, vår uppgift kan vara att hjälpa så många som möjligt att göra något praktiskt konkret. Att visa upp och sälja användbart textilhantverk från Bolivia kan vara en sådan praktisk sak. Att verka för en opinion mot sexuellt kommersiellt utnyttjande av barn och ungdomar kan också vara en praktiskt inriktad aktivitet som många kan delta i. Vi civilsamhällets idébärande organisationer behövs, både i våra samarbetsländer och här i Sverige, utan oss får de utsatta ingen röst och talan, varken där eller här”. 

De som inte hade hört talas om schysst jul hittade också hit. Det var bland annat en kvinna som bodde i närheten och som såg att det var många människor som gick in i brygghuset och av ren nyfikenhet tittade hon in. Det var också svårt att välja vad man skulle handla, hela byggnaden var full med fina saker för alla sorters åldrar och smaker. Överlag var det mycket människor och härlig julstämning och tack vare Schysst Jul har många runt om i världen fått chans till förändring!

Ana-Maria Estoy, som höll i trådarna för Svalorna LAs medverkan på Schysst Jul. 


Inga kommentarer: