Jag anländer till en workshop kring abort, arrangerad av Foro Regional, ett nätverk för sexuella och reproduktiva rättigheter i Arquipa. Från att ha närvarat vid ett planeringsmöte vet jag att tanken är att med film, statistik och juridiska argument presentera och diskutera det som kampanjen ”Déjala decidir” (Låt henne bestämma) handlar om; avkriminaliseringen av abort vid våldtäkt. Utöver de universitetsstudenter som jag visste var målgruppen för workshopen närvarar även betydligt yngre ungdomar, snarare barn, runt 12-14 år. Min första reaktion är att sexuella övergrepp, graviditet och abort är ett alldeles för allvarligt och känsligt ämne för barn. Sekunden efter fryser jag till vid insikten att det faktiskt handlar om dem, att sexuellt våld och graviditet som följd är del av deras verklighet.
Deltagare på workshopen diskuterar vilka konsekvenser den nuvarande lagstiftningen har och argumenten för att avkriminalisera abort vid våldtäkt. Foto: Ida-Maja Lindström
Jag har sett statistiken, de nästan ofattbara siffrorna, förut; att Peru har högst antal anmälda våldtäkter i Sydamerika, där 78% av offren är under 18 år, 45% mellan 14-17 år, att 34% av offren mellan 10-19 år blir gravida och att det totalt handlar om 35 000 kvinnor och flickor som blir gravida efter en våldtäkt, varje år. Men av att se gruppen framför mig blev siffrorna verkliga. Därtill insikten att de är utsatta i det som borde vara trygga miljöer, av personer som står dem nära, ofta med ansvar för dem. Förövaren är i 76% en närstående så som far, styvfar, pastor, lärare eller granne, och övergreppen sker i närmare hälften av fallen i deras hem, vänners hem eller i skolan. 90% av graviditeterna hos flickor under 15 år är en följd av incest. (källa: Promsex, Centro de Promoción y Defensa de los Derechos Sexuales y Reproductivos-).
Borde abort bli tillåtet vid våldtäkt? Enligt en opinionsundersökning 2013 fanns en knappt stöd hos befolkningen, med stora skillnader mellan regioner. 2015 röstade kongressen ner lagförslaget. Källa: Promsex
Lagförslaget om avkriminalisering av abort vid våldtäkt har nyligen röstats ner i kongressen trots att det finns starka juridiska argument.
”Vi har sedan 90 år en lag som säger att rätten till liv inte är absolut i och med att en graviditet får avslutas om den hotar kvinnans liv. Den interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter har också uttryckt att ett embryo inte har samma rätt till liv som en person som är född, att dess rättigheter bör ökas gradvis med dess utveckling och i harmoni med andra personers fundamentala rättigheter, speciellt moderns. Ändå står vi här igen och diskuterar embryots rätt till liv gentemot kvinnor och flickors rätt till sina liv, sina kroppar som redan överträtts vid våldtäkten och återigen med den nuvarande lagstiftningen då de tvingas genomgå graviditeten. Kvinnor och flickor blir de facto ifråntagna sina rättigheter som människor och förminskade till sin livmoder.” säger advokaten Noelca Heatuco Cabrera, aktiv inom Foro Regional.
Det är heller inte bara en juridisk fråga, även de sociala, kulturella och religösa aspekterna diskuteras under workshopen. Hur det inte bara handlar om aborten i sig, utan den sociala acceptansen av sexuellt våld som är grunden till att övergreppen sker. Hur kyrkans makt ligger som ett täcke över frågan och hindrar en rationell och öppen debatt, varken inom skolan, berörda yrkesutbildningar, i media eller politiken. Att dess syn på rätten till liv från befruktningsögonblicket och därmed abort som mord både stigmatiserar de som utför och genomgår abort, och hindrar möjligheten att öka de juridiska och medicinska förutsättningarna för tillämpningen även av den lagstadgade terapeutiska aborten. Att samhället i slutänden håller kvinnor och flickor anvariga för övergreppen och de påtvingade graviditeterna, till fara för deras fysiska och psykiska hälsa oavsett om de genomgår den påtvingade graviditeten eller att vänder sig till osäkra och illegala kliniker för att avsluta den. Noelca Heatuco Cabrera låter ändå hopfull i slutet av vårt samtal.
Få men starka röster höjdes för rätten till abort vid våldtäkt i en demonstration den 21 april inom kampanjen Déjala decidir. Bland slagorden löd: "Kvinnan: ska bestämma! Samhället: ska respektera! Staten: ska garantera! Och kyrkan: ska inte lägga sig i! Låt henne bestämma! Foto: Ida-Maja Lindström
”Det finns ett hårt motstånd nu, men det handlar mycket om okunskap. Om vi fortsätter arbeta som nu med att skapa medvetenhet kring frågan borde avkriminalisering av abort vid våldtäkt inte vara alltför långt bort. Fri abort däremot, det kan vi bara sia om.”
Ida-Maja Lindström, programpraktikant i Peru
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar