Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

2 december 2015

Ett annorlunda sätt att uppmärksamma den 25 november

Den internationella dagen mot våld mot kvinnor är här. Vi har spenderat förmiddagen med att förbereda och samla ihop material inför eftermiddagens manifestation. Vi har bland annat tryckt upp 1800 informationsblad som vi sedan ska dela ut på vår eskapad genom Estelí. Klockan 14.00 är det dags att sätta igång. Tåget har anlänt.

Heysel Soza och Junieth Gradiz kollar rutten för vår chimbaron. Foto: Victoria Särnhult

Tag plats, snart dags för avgång! Foto: Victoria Särnhult

Skumpigt men säkert rullar vi igång. Foto: Victoria Särnhult

Vi har hyrt en chimbaron, vilket är ett färgglatt rundturståg som vanligtvis brukar puttra runt i centrum på helgerna. Tåget är väldigt populärt bland barn och vuxna och kör runt familjerna med stoj och stim. Vi dekorerar tåget med flaggor samt siluetterna och målningarna från manifestationen den 15 november. Vi har också hyrt en bil med högtalare som spelar upp en vinjett på väldigt hög volym. Vinjetten är gjord av ungdomarna i kommunikationsgruppen och tar upp historian bakom den 25 november, vidare informerar ungdomarna om att könsbaserat våld är ett brott som resulterar i fysiska psykiska och sexuella skador och förekommer offentligt och privat. Vinjetten avslutas såklart med slagordet: ”Du och jag har rätt att leva utan våld. Var inte tyst. Agera.” En musikslinga av en reaggetonlåt som heter "stop a la violencia de género" spelas även upp. Tanken är att vi ska rulla fram i områdena utanför stadens centrum, spela upp vinjetten och dela ut informationsbladen på vägen. Tåget skapar mycket positiv uppmärksamhet och är tänkt att locka ut folk på gatan och på så sätt uppmärksamma oss och vårt budskap. Självklart kan också alla ungar åka med en bit på tåget om de vill. 

Heysel Soza delar ut informationsblad längs vägen. Foto: Victoria Särnhult

Alla som passerar, kvinnor som män, får info om den 25 november. 
Foto: Victoria Särnhult

Tåget tuffar på under Proyecto Miriams banderoll. Foto: Victoria Särnhult

Tåget sätts i rullning nedför den skumpiga backen utanför Proyecto Miriam. På vägen ser vi många vidöppna ögon och stora leenden, både från vuxna och barn. Många barn blir väldigt upphetsade över att se tåget precis utanför sin egen dörr. Vi åker på steniga landsbygdsvägar genom de små samhällena och delar ut informationsbladen till de som går, cyklar eller kör förbi. Vi kikar in i de små affärerna, tittar in i husen och sticker in armarna mellan fönstergallren. I informationsbladen är risker och förebyggande åtgärder uppradade. Historien om ”las mariposas” finns också med, samt information kring de 50 nicaraguanska kvinnor som hittills har mördats under 2015. Responsen är positiv. De allra flesta tar intresserat och tacksamt emot och börjar nyfiket läsa. Under hela dagen träffar jag bara en enda person som inte vill ta emot bladet.

Några i gänget som delar ut info mot könsbaserat våld. 
Foto: Victoria Särnhult

Imelda Herrera vilar fötterna en stund på tåget. Foto: Victoria Särnhult

Jag träffar på en ung tjej som glatt tar emot informationsbladet och sedan mäkta stolt visar upp sin t-shirt. På t-shirten är det en målning av Nicaraguas karta och kvinnor som sträcker ut händerna i luften. Ovanför målningen står det Ni las mujeres, ni la tierra somos territorio de conquista (varken vi kvinnor eller marken är territorier att erövra). Hon var tydligt uppfylld av dagens budskap. Det var ett kort men väldigt fint möte. 

En stark tjej. Foto: Victoria Särnhult

Vi kör ut på huvudvägen och in i ett områden som heter El Rosario. Här finns några av de runt 50 cigarrfabrikerna i Estelí. Vi delar upp oss i tre grupper och ställer oss utanför varsin fabrik. Vid den här tiden (5-tiden på eftermiddagen) avslutar de flesta sin arbetsdag, vilket gör det till ett perfekt tillfälle att haffa dem vid grinden. Vi delar också ut blad med information kring utbildningar och kurser i Proyecto Miriam. Nu är det nämligen dags att skriva in sig för vårens grundskoleutbildning (läsa och skriva) och även de andra kurserna i datakunskap, skönhet, sykurs etc. Till slut är alla 1800 ex av informationsbladet utdelade. Vi samlas och väntar tillsammans på bussen som ska ta oss till en restaurang där vi avslutar dagen tillsammans. Vi äter kyckling med ris och pommes frites och dricker passionsfruktsjuice, trötta men mycket nöjda med årets insats för att uppmärksamma den 25 november. Den internationella dagen mot (mäns) våld mot kvinnor. 
 
Nyfiket kikar både människor och djur ut på spektaklet. 
Foto: Victoria Särnhult 

Glada miner från Esteliborna. Foto: Victoria Särnhult


Victoria Särnhult, programpraktikant, Nicaragua

Inga kommentarer: