Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

8 juli 2008

LINNEA: Abort orsakar hagel

Linnea Uppsäll i Bolivia, inlägg 6

I La Paz med omnejd haglar det inte speciellt ofta. Men när det gör det är det för att en kvinna har gjort abort.

I alla fall enligt aymarakulturens trosuppfattning. Livet är heligt och om människan förstör liv slår det tillbaka mot henne själv med missväxt. Med andra ord kan en kvinna som gör abort bli skuldbelagd av hela sin by.


Abort är olagligt men förekommer i det dolda. I staden finns kliniker som utför abort med varierande kvalitet och prisklass. För fattiga kvinnor på landsbygden finns möjligheten att med hjälp av starka örtteer avbryta en graviditet som inte är så långt gången, men det är inte en särskilt pålitlig metod. Dessutom är tillgången till preventivmedel dålig och skepticismen stor, särskilt från männens håll som tror att deras fruar kommer att vara otrogna om de använder p-piller.

Verkligheten för många kvinnor på landsbygden är att de skaffar dubbelt så många barn som de egentligen skulle vilja och dessutom löper stor risk att dö i barnsäng eftersom sjukvården inte är tillräckligt bra.

Många organisationer jobbar för att förbättra villkoren inom sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR) men de har en stark motståndare i katolska kyrkan som vill totalförbjuda abort och är emot användandet av preventivmedel.


Jag intervjuade verksamhetsledaren på en katolsk organisation som jobbar för jämställdhet och SRHR (Católicas por el Derecho a Decidir). Hon menar att kyrkan inte är Vatikanen och dess ålderdomliga värderingar utan att kyrkan utgörs av en stor mängd medlemmar varav många har mycket mer progressiva åsikter. Dock är det män med förlegade åsikter som beslutar inom katolska kyrkan och därför ser verkligheten ut som den gör.

Så länge de gammalmodiga männen i den katolska kyrkan har så pass mycket inflytande över politiken och medierna i Bolivia kommer nog inte kvinnornas möjligheter att bestämma över sin egen kropp att förbättras.

Linnea Uppsäll
infobolivia@svalorna.se

P.S. Fotona är tagna av Emma Schütt och Tomas Ahlberg.

Inga kommentarer: