Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

3 juli 2008

JULIO: Arbetsplatsen ser ut som en krigszon

Julio Barcellos i Nicaragua, inlägg 6

En gång i veckan stödjer jag Asociación Miriam, som är en av Svalornas 5 samarbetsorganisationer här i Nicaragua, i videoteknik och redigering. Tanken är att de ska lära sig grunderna i video och redigering så att de ska kuna göra sina egna dokumentärfilmer och använda dem som ett verktyg bland annat i olika upplysningskampanjer.


Asociación Miriam jobbar för att kvinnor och barn själva ska ha makten över sina liv och sin egen utveckling. Just nu jobbar de med en video och dess syfte är att göra Estelis invånare medvetna om de risker och skador de värsta formerna av barnarbete kan ge.


När lastbilar kommer in på soptippen fulla med sopor från Esteli springer barn och hundar efter dem för att kunna ta de bästa soporna, de plockar aluminium, koppar och plast som de sen säljer för inte många cordobas, samt matrester som de äter ibland. Barn jobbar i de här miserabla förhållandena för att hjälpa sina familjer att överleva och få mat på bordet. I dessa arbetsförhållanden utsätter de sig för många risker och faror som tillexempel sjukdomar (denge, tuberkulos, etc) och arbetsskador som att skära sig på vassa föremål, bli bitna av djur, lyfta för tungt m.m



Judith är 12 år och går i skolan i andra klass.Hon går i skolan från 8 till 12 och sen går hon direkt till soptippen tills solen går ner. Hon drömmer om att bli avokat när hon blir stor. Hon skulle vilja slippa jobba och ha mer tid att leka och leva sin barndom på ett annat sätt än nu, men verklighen ger inte utryme för såna grejjer för Judith.


Julio Barcellos

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas att filmvisningen gick bra i helgen och att vi här hemma också får se den en dag! Ha det så bra.