Ana Falk i Nicaragua, inlägg 3
I Nicaragua är det förbjudet att göra abort. Både den som tar beslutet att avbryta en graviditet eller den som utför den medicinska handlingen kan hållas kriminellt ansvarig och dömas till fängelse. Gravid på grund av våldtäkt eller döende på grund av graviditet - detta har ingen betydelse sedan lagen mot terapeutisk abort gick igenom år 2006.
I detta juridiska beslut tros den katolska kyrkan ha mer än ett finger med i spelet. För sedan urminnes tider har den katolska kyrkan hävdat att ett liv tar vid i samma stund som kvinnan blir befruktad. Och inför parlamentsvalet år 2006 var kyrkans stöd viktigt för att Sandinisterna skulle gå vinnande ur striden. Därav föreningen av dessa två, tidigare, ärkefiender.
Internationell folkrätt lämnar frågan om när ett liv börjar öppen, fri att tolka av varje enskild stat. Vad den dock säger är att det är staters skyldighet att respektera och garantera var människas rättigheter. Därmed alltså hennes rätt till liv, hennes rätt att inte bli diskriminerad, hennes rätt att inte bli utsatt för tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling, liksom hennes rätt till hälsa. Därav den kritik som Nicaragua har fått från både människorättsorganisationer och FN:s kommitté för de mänskliga rättigheterna.
För faktum är att av rädsla för att bli åtalade nekar läkare vård till gravida kvinnor som är i akut behov av medicinsk hjälp. Och enligt CISAS, ett nicaraguanskt informationscenter för hälsofrågor, har över 100 kvinnor dött på grund av förbudet mot terapeutisk abort. Detta är direkta konsekvenser av Nicaraguas restriktiva lagstiftning.
Indirekta konsekvenser är att den förstärker ett redan djupt förankrat patriarkat. Det vill säga det samhällssystem som med sina institutioner och sociala strukturer diskriminerar kvinnan och begränsar hennes valmöjligheter. Däribland hennes rätt att bestämma över sin egen kropp.
Ana Falk
infonicaragua@svalorna.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar