Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

19 juni 2009

SOFI: Nya lagar om gamla kläder

Sofi Önneby i Bolivia, inlägg 6

Försäljningen av begagnade kläder är stor i Bolivia, i synnerhet i La Paz och dess förstad El Alto. För 250 000 människor innebär försäljningen arbetstillfälle och därmed mat på bordet och i barnens magar.

I El Alto ligger Bolivias största utomhusmarknad, 16 de Julio. Den känns oändligt stor åt alla håll och allt från hundvalpar, till bilar, badkar och billiga märkesgympadojor går att finna. Därutöver högar efter högar med begagnade kläder som kommer från världens alla hörn, men mestadels från USA. Det är de amerikanska kläderna som är allra populärast bland köparna och varje torsdag och söndag myllrar det av folk på marknaden.

I början av 2004 beslutade den dåvarande regeringen att import av begagnade kläder skulle tillåtas. Men det blev nog inte riktigt som man hade tänkt sig. Bolivia förlorar nämligen årligen 680 miljoner kronor på att folk köper importerade begagnade kläder i stället för nya kläder tillverkade i landet. Mellan åren 2000 och 2005 förlorade även 56 000 människor jobbet inom textilindustrin av samma orsak. Därför har nu regeringen beslutat att all försäljning av begagnade kläder ska förbjudas för att främja landets inhemska textilproduktion.

De försäljarna som nu bryter mot lagen genom att fortsätta sin affärsverksamhet erbjuds en kompensation på 2000 kronor om de till staten överlämnar det lager av kläder som de har kvar. Förslaget har inte mottagits väl eftersom många har betydligt större kapital investerat i sitt varulager.

För några veckor sedan satte sig tusentals demostranter mitt på La Paz huvudgata El Prado. De protesterade mot att regeringen inte tillåter dem att sälja slut på sitt lager. Då och då demonstreras det här i staden angående ämnet och det görs av tre olika grupper; dels de som vill fortsätta att sälja begagnade kläder, dels regeringsrepresentanter och före detta textilarbetare som stödjer förbudet och dels försäljare av nya varor som demonstrerar mot att regeringen inte tar i med hårdhanskarna för att verkligen införa det förbud som utlovats.

Det är en konflikt som ständigt nämns i La Paz största tidningar. Det är en konflikt mellan en regering som försöker att tänka långsiktigt och en del av befolkningen som inte har råd att tänka långsiktigt.

Sofi Önneby

infobolivia@svalorna.se

3 kommentarer:

Johan sa...

Vilket totalt huvudlöst beslut för miljön. En katastrof ju. Det är alltid bättre att kläder används längre än att man producerar nytt. Arbetstillfällen får man skapa på annat sätt. Och om 250.000 människor försörjde sig på secondhand-marknaden och bara 56.000 förlorade arbetstillfällen inom textilindustrin, så blir beslutet ännu svårare att förstå. Pratas det överhuvudtaget om miljö-aspekten kring det här beslutet i Bolivia eller är fokus helt på arbetstillfällena?

Lisa sa...

Självklart är det bra för miljön att återanvända kläder. Men de riktiga miljöbovarna är ju faktiskt USA:s konsumenter som köper och slänger i rasande takt. Vore väl bättre att sälja amerikanska begagnade kläder på hemmaplan och låta de latinamerikanska länderna ha en levande textilindustri? Bolivia är långt ifrån ensamt land i Latinamerika med problemet att klädesmarknaden översvämmas av amerikanska andrahandskläder.

Anonym sa...

Håller med. Självklart vore det ännu bättre om vi i väst tog tillvara bättre på våra egna begagnade kläder. Man samtidigt ser jag inget självändamål i att varje land ska ha en egen textilindustri. Här verkar man ju ha förstört nåt som fungerar bra för både miljö och människorna som sysselsätts genom det, dvs secondhandmarknaden. Svårt att förstå varför det ska motarbetas om det fungerar