Vi står på en dammig gårdsplan mitt ute i ingenstans och beundrar den fantastiska utsikten över Illampu, Bolivias näst högsta berg. Deltagarna till dagens kurs i demokrati, medborgarskap och demokratiskt deltagande börjar så smått samlas framför tegelbyggnaden där kursen ska hållas.
Vi har följt med en av våra samarbetsorganisationer, CISED, till Chahuira Pampa, en liten by strax utanför Achacachi ett par timmars resa från La Paz. Achacachi är framförallt känt för att befolkningen där ibland tar lagen i egna händer på ett ganska våldsamt sätt med lynchningar som följd. Särskilt mina bolivianska vänner hade därför varnat mig innan jag åkte dit och sagt att jag måste ta det väldigt försiktigt. När jag hälsar på de vänliga människorna som ska delta i dagens kurs känns den varning jag fått ganska obefogad. De är alla väldigt ödmjuka och glada över att vi är där.
Kurserna i demokrati, mänskliga rättigheter och kommunikation är väldigt uppskattade i området och vissa av deltagarna går i fem timmar varje lördag för att kunna vara med eftersom det inte alltid finns fungerande transportmedel mellan de olika byarna. Deltagarna i kurserna har valts av sina respektive byar och tanken är att de sedan ska kunna återberätta det de har lärt sig till de andra byinvånarna.
Dagens kurs handlar om demokrati, medborgarskap och mekanismer för deltagande, allt för att byborna ska lära sig vilka rättigheter och skyldigheter de har och hur de kan påverka samhället på ett demokratiskt sätt. Förhoppningen är att de inte ska behöva ta till andra, mindre demokratiska, metoder.
Det märks under dagens gång att samhället här fortfarande till stor del är traditionellt manligt, det är männen som tar plats och pratar, ställer frågor och kommentarer det andra har sagt trots att hälften av deltagarna är kvinnor. När det är dags för apthapin, det traditionella knytkalaset, så är det männen (och vi som representerar Svalorna LA) som får sitta på bänkar medan kvinnorna sitter på marken. Det är också männen som får börja att ta för sig av maten. Så även om kurserna har gett en del framsteg så finns det en hel del kvar att arbeta med och just därför har CISED nu börjat arbeta mer och mer med ungdomar och anordna kurser med enbart kvinnliga deltagare.
Sofia Gustafsson