Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

22 maj 2012

MACARENA: Det heliga bladets land

Macarena Mendoza Alvarez i Bolivia, inlägg 3


I Bolivia är kokabladet Det heliga bladet. Respekten är stor och användningsområdena är många. Är du trött, hungrig, har huvudvärk eller befinner dig på hög höjd, ja då är kokabladet svaret på dina böner. Vill man så kan man även få sin framtid spådd. På möten spelar bladet en roll för närmande mellan parterna, smakar bladet sött kommer mötet och relationen att fungera bra. Är det däremot beskt eller smakar illa kan man förvänta sig samarbetssvårigheter och andra hinder.

Landrepresentant Samuel Apaza vid en firmateckning med CASSA
Firmateckning på Svalorna
Som sagt, kokabladet är svaret på allt – i alla fall för vissa. Det finns de som är kritiska, och de som utnyttjar konflikten. Bolivia är ett kontrasternas och protesternas land, det saknas aldrig någon som motsätter sig både det ena och andra – även om det handlar om ett kulturellt arv. Enligt legenden är kokabladet ett arv från aymara-folkets tid som slavar men att detta blad ska få så mycket utrymme är livligt omdiskuterat. Kanske beror det på presidenten som styr, att kokabladet finns överallt. Flera möten påbörjas med en välsignelse där kokabladet har en central roll. Under min tid här i Bolivia har jag sett bladet vid flera tillfällen, till exempel vid kvinnornas nationella möte, vid seminariet under Global Action Week och även på Svalorna Latinamerikas kontor här i La Paz. 

Olika kokaprodukter, schampoo, godis, balsam m.m.
Flera olika kokaprodukter
Nu finns det säkert någon som tänker ”Oj, kokainet finns överallt och är helt normalt för alla”. Men nej, så är det inte. Koka är inte kokain, det vore som att påstå att vindruvor är vin. Debatten har pågått i evigheter och har väl liksom mycket annat, ingen ände. Alla är inblandade, presidenten har rest flera gånger för att försvara det heliga bladet. Kokaodlarna har haft flera mässor och folket fortsätter använda det lika naturligt som de har gjort sedan urminnes tider. Det har även utvecklats lite, numera produceras schampo, godis, läsk, kakor, sprit och annat av kokabladet. Det heliga bladet får alltfler användningsområden. 

Energidrycken Coca Kolla
Energidryck av koka
Det är synd att ekonomiska intressen startar krig mot ett blad. Rätt använt kan det göra under, om man tror på sådant. Den medicinska användningen är heller ingen hemlighet, bladet har i sin naturliga form många positiva egenskaper. Det är när man vill livnära sig på andra människors beroende, tjäna pengar på andras olycka och misär, som faran kommer. Men om man lät bladet vara, om man lät legenden leva, lät bladet vara symbol för kampen under slavperioden (som på sätt och vis fortsätter) då kanske livet skulle vara enklare, folket skulle kanske orka mer och världen vore en bättre plats för oss alla. Ja… Vad vore väl en bal på slottet?


Text och foto: Macarena Mendoza Alvarez

5 kommentarer:

Jenny Ringarp sa...

Bra blogg!

Macarena Mendoza Alvarez sa...

Tack sa mycket! :) Kul att du gillar den!

Macarena Mendoza Alvarez sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Josephine Rubia Johansson sa...

Biiiiiiiiiiiien :)

coca- vindruvor
kokain - vin

Pernilla sa...

Bra skrivet!