Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

28 september 2012

AINO: Dagen för avkriminalisering av abort i Latinamerika och Västindien

Aino Ravandoni i Peru, inlägg 1

I november 1990 samlades feminister från Latinamerika och Västindien i San Bernardo, Argentina. Under en workshop om abort deklarerade de den 28 september till  ”Día por el Derecho al Aborto de las Mujeres de América Latina y del Caribe”. Sedan dess har ”kampanjen 28 september” drivits för att legalisera abort.

Förra fredagen pryddes framsidan på Arequipas upplaga av tidningen Perú 21 av ett foto på en gravid kvinnas mage och rubriken EMBARAZOSO vilket betyder pinsamt och liknar ordet embarazada, gravid på spanska. Enligt artikeln har 1816 flickor och unga kvinnor mellan 10-19 år blivit gravida i Arequipa regionen under första halvåret i år. Under det första kvartalet togs 719 gravida minderåriga omhand i någon av hälsoministeriets institutioner. Läkaren som intervjuats i artikeln tycker att kondomer inte ska delas ut till ungdomar utan restriktioner. Samtidigt tycker hen att förslaget som diskuteras i kongressen, om att ungdomar endast får köpa kondomer i sällskap av föräldrar inte kommer vara till mycket nytta.

När jag läser om abortlagstiftningen i Bolivia, Nicaragua och Peru känner jag mig lyckligt lottad som fötts och vuxit upp i Sverige. Sedan 1975 har gravida kvinnor i Sverige själva fått bestämma om abort inom lagens tidsgränser utan att behöva uppge något speciellt skäl. I Nicaragua är det inte tillåtet med abort även om kvinnans liv är i fara. Enligt lagstiftningen i Bolivia är det endast tillåtet med abort vid incest, våldtäkt, sexuellt utnyttjande av minderårig eller då graviditeten innebär fara för kvinnans liv eller hälsa. I praktiken råder dock totalförbud. Den peruanska staten har sedan 1924 tillåtit terapeutisk abort, då graviditeten utgör en fara för kvinnans liv och hälsa. Liksom i Bolivia råder i praktiken totalförbud. Enligt olika uppskattningar väljer årligen runt fyra miljoner kvinnor i Latinamerika och Västindien att genomgå en abort och varje år utförs flera tusentals illegala aborter i regionen. Aborter som i värsta fall leder till döden. Enligt den peruanska kvinnorättsorganisationen Flora Tristán utförs nära 400 000 illegala aborter i Peru varje år och över 50 000 kvinnor läggs in på sjukhus på grund av komplikationer vid osäkra aborter.

Att abort är illegalt beror på att kyrkan har stor makt. Sexuella relationer anses vara till för reproduktion och inte för njutning. Graviditeten är något gudomligt som inte får avbrytas av människor. Jag kan varken förstå eller acceptera att abort kan vara illegalt! Hur kan de stater som kriminaliserar abort argumentera för deras rätt att bestämma över kvinnors kroppar? Jag hoppas verkligen att legaliseringen av abort kommer uppmärksammas och diskuteras i dag. Om inte här i Peru, så på annat håll i världen. Under min tid i Arequipa kommer jag hålla ögonen och öronen öppna för abortfrågan. Det är alla kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp!

Aino Ravandoni
programassperu@svalorna.se

Inga kommentarer: