Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

19 augusti 2015

Maskulinitetsfördomar lyfts fram på workshop i La Paz

Varje organisation inom programmet Suma Thakhi II har årsplaner och under denna tidpunkt, andra hälften på året, är det dags för ungdomarna i programmet att göra presentationer för andra ungdomar. Dessa innebär att presentera ämnen från Suma Thakhi II, allt från teatervisningar till workshops. Svalorna Latinamerika har tillsammans med organisationer i Bolivia jobbat fram programmet Suma Thakhi II och är huvudman för programet, ett av deras kontor i Latin Amerika ligger bl.a i La Paz.

I en årsplan finns exakta anvisningar på hur många person som en presentation ska nå. Det är ofta allmänheten som ska bli informerade om ämnen som Suma Thakhi II programmet i La Paz arbetar med, vilket är sexuella rättigheter, könsrelaterade våld och maskulinitetsperspektiv.

Red Ada, som är en av organisationerna i Suma Thakhi II, har tagit ann en grupp till programmet i år. Gruppen heter FAJ (Femenismo Activo Juvenil) och själva gruppen bildades 2014 men från och med 2015 är den med under Red Ada och i Suma Thakhi II programmet.

FAJ hade den 13 augusti en workshop till 30 ungdomar mellan 17-18 år i skolan Colegio Nuestra señora de La Paz. De började med att först visa en video som handlade om Super Macho som skulle gestalta en tanke som dök upp hos en kille när killen agerade mot de accepterade normerna i Bolivia. Några exempel var att man tex inte kunde bjuda ut en tjej om man inte hade råd att betala för hela dejten eller att det inte var accepterad att gråta till en film. Ungdomarna i klassrummet brast ut i skratt när super macho dök upp i bild och klagade på killen.

Klass 6B från Colegio Nuestra Señora de La Paz. Ungdomarna skrattar åt videon Super Macho. Bild: Wendy Reyes

Ledarna i denna workshop delade upp ungdomarna i grupper och bad dem fundera på bl.a vad ordet machista betyder och vad som var negativt med Super Macho. Trots att ungdomarna fick 10 minuter så kunde de presentera tankar som att Super Macho var en dålig förebild för det manliga könet eller att det är en man utan känslor och saknar respekt mot kvinnan.

Tjej från klass 6B. Tankar kring maskulinitet kommer fram. Bild Wendy Reyes

Ledarna frågade även “-Tycker ni att ni är machistas?” där flera av klassen svarade ja på frågan. Ledarna svarade tillbaka genom att säga “-Det är bra att ni har insikt på att ni är det för i så fall har ni chans att ändra på er.”. De förklarade även att machista inte enbart innebär att vara utsatt för manlig makt utan även att som kvinna stödja själva manrollen att t.ex killen alltid ska betala.

Wendy Reyes, Programassistent/infopraktikant, La Paz, Bolivia

Inga kommentarer: