Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

25 februari 2016

Första veckan i Bolivia - Bland moln och oroligheter

Välkommen till La Paz. Bergens och avgasernas stad. Molnens, regnets och solens stad. Klottrets stad, kulturens stad och de engelska hattarnas stad, som pryder alla vackert klädda urfolkskvinnor där de vandrar med sina knyten på ryggen längs de färgglada gatorna. Vulkanen Illimani med sina 6800 meter vakar ståtligt över stadens invånare där han höjer sig i horisonten, ständigt närvarande, precis som om han kunde känna att det behövdes.

Livet i staden är inte lätt för alla – i synnerhet inte för många av kvinnorna. Enligt Latinamerika.nu utsätts 7 av 10 kvinnor i Bolivia för fysiskt våld av sin partner. Mörkertalet är dock stort, så antalet är förmodligen större. Drygt 50% av dessa kvinnor uppger att de utsätts för våld ofta eller mycket ofta i hemmet. Mellan januari och oktober 2014 ägde 103 femicidios, mord på kvinnor just för att de är kvinnor, rum i Bolivia. I genomsnitt görs ca 12 anmälningar om dagen gällande sexuellt våld enligt statistik från 6 av 9 departement i landet. Dessa siffror visar på den svåra situation Bolivias kvinnor lever i.


Kontoret i La Paz Bolivia som Svalorna Latinamerika delar med Diakonia. På kontoret jobbar regionsrepresentanten Johanna, ekonomen Gioconda, programansvarig Gerardo och Dona Eugenia. Foto: Sara Krenell

Lite över en vecka har nu gått sedan vi tog våra första steg in på kontoret och föll pladask i stolarna som kommer väl till pass på höga höjder. "Svalorna Latinamerika har funnits här i ungefär trettio år", säger vår handledare Gerardo medan han sippar på sitt bryggkaffe. Gerardo berättar vidare om programmet Suma Thakhi II som Svalorna för nuvarande arbetar med. Suma Thakhi betyder "på god väg" på Aymara-språk. Programmet har funnits sedan 2014 och arbetar tillsammans med olika samarbetsorganisationer med ungdomar mellan 12 och 28 år. Det är ett aktivt arbete för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, mot diskriminering gällande sexuell läggning och könsidentitet samt för att förhindra våld i nära relationer.

Utanför kontorets trygga väggar har landet stannat upp. Under vår andra söndag i Bolivia får bara vissa fordon med specialtillstånd köra runt på gatorna. Detta gör att människor plockar fram sina cyklar i en stad där några sådana nästan aldrig syns. Det är folkomröstning. Det gäller en ändring i konstitutionen som gör att presidenten kan väljas om ett obegränsat antal gånger istället för de två som är lagstadgade idag, samt att mandatperioden flyttas framåt ett år. Under kampanjperioden har det varit en del oroligheter i landet, avspärrade vägar och en mordbrand uppe i El Alto.


Utanför vallokalen på avenida Arce söndagen den 21 februari. 
Foto: Sara Krenell

Vi fortsätter vår introduktionsperiod med att läsa in oss på programmet och i slutet av veckan ska vi äntligen få träffa samarbetsorganisationerna. De är fyra till antalet och heter ALBOR, CISTAC, CDC och RED ADA. Vi ser fram emot spännande möten med drivna människor och att få fortsätta vandra på ”den goda vägen” mot en bättre framtid.

Sara Krenell, programpraktikant, och Linda Fagrell, infopraktikant, Bolivia.



Inga kommentarer: