Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

29 februari 2016

APEADECO förbereder hyllningsdans inför Internationella kvinnodagen

Om dryga veckan är det 8:e mars - internationella kvinnodagen - och APEADECO förbereder för en riktig show i de Nicaraguanska kvinnornas ära.

Lambada, meregue och traditionell dans står på schemat och under några förmiddagar har ett gäng tjejer kommit till organisationens kontor för att tillsammans med personalen öva på varsitt dansnummer. Tjejerna ska dansa till en mix av tre populära låtar utifrån koreografi som de har arbetat fram tillsammans med personalen och med inspiration från koreografier från Youtube. Personalen å andra sidan ska ta sig an en lite mer traditionell sång, nämligen: ”Son tus perjumenes mujer”, av den Nicaraguanska artisten Carlos Mejía Godoy.


Nadia, Karen, Jennifer och Heidi visar upp de Nicaraguanska kjolar som ska användas till dansen som personalen ska visa upp. Foto: Yvette Betancourt.

På frågan om varför de har valt att förbereda en dans till 8:e mars säger Heidi, 15 år: ”Vi gör detta nummer för att hedra kvinnorna i Nicaragua.”

På samma fråga ger José Luis (personal på APEADECO) ett snarlikt svar. Han framhäver även att det från institutionell nivå går att göra mer för att uppmärksamma kvinnor denna dag än att bara gratulera. En hyllningsdans blir alltså denna lilla extra ansträngning som APEADECO har valt för att visa sin uppskattning för de Nicaraguanska kvinnorna. För visst krävs det både engagemang och ihärdighet för att synkronisera alla steg och rörelser till dessa olika danser!


Tjejerna tränar tillsammans med personalen på den dans de ska visa upp. Foto: Nadia Mendoza 

Till denna tillställning har endast kvinnliga delar av APEADECOs kontaktnät bjudits in. De som kommer att närvara är organisationens kvinnliga sammarbetspartners, mödrar till barnen och ungdomarna som de arbetar med (vilka själva är en viktig målgrupp), kvinnor från föreningar i Telica-området och kvinnor som APEADECO tidigare har haft som målgrupp via t.e.x sykurser. Anledningen till att det bara är kvinnor som bjuds in är för att kunna ge dem specifikt denna hyllning i form av en dansshow.

Så fram med de röda och vita kjolarna och på med stråhattarna så kör vi!

Jennifer Linder, programpraktikant, NicaraguaInga kommentarer: