Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

6 juni 2016

Myter om sex

En grupp människor sitter uppradade på plaststolar i Telicas vattenparks öppna konferenssalar. Skvättande och skratt från folk som badade i en av poolerna intill dränks nästan av reggaetonmusiken som dånar ifrån parkens högtalare. Dagens workshop handlar om sexualitet. ’La mesa educativa’ och APEADECOs grupp av unga kommunikatörer är inbjudna. Mesa educativa består av människor (varav många är lärare och/eller affärspartners till APEADECO) som jobbar för att påverka utbildningsministeriet i hur de ska utveckla och utforma utbildningen i de offentliga skolorna.

Eftermiddagen går åt till att prata om vilka föreställningar vi har om kvinno- och manskroppen samt vilka kroppsdelar det är vi inte pratar om och varför. Därefter är det dags för mig att presentera myter om sexualitet via en kort video och en powerpoint om en myt specifikt, myten om mödomshinnan.


På denna bild ses hälften av deltagarna pussla ihop en silhuett av en man. Detta är för att senare komma in på temat om hur vi pratar om mäns och kvinnors sexualitet. Foto: Jennifer Linder


Då Nicaragua nu går in i vintersäsong har starka regnskurar börjat bli en del av vardagen. Molnen har tidigare under dagen gett ifrån sig en liten skur och när jag ska hålla presentationen börjar ett riktigt monsunregn att ösa ner. Blickar av förväntning och förvåning följer de första sidorna av powerpointen, då de flesta inte är bekanta med att det membran vid namn ’mödomshinna’, som enligt traditionen täcker till öppningen på vaginan och spricker vid samlag eller andra aktiviteter, faktiskt inte existerar.

Åskan dånar så att det känns som att byggnadens enkla metallstruktur skakar och regnets smattrande mot plåttaket skapar ett nästan öronbedövande ljud. Då workshop-salen inte har några väggar letar sig regnet in några meter ifrån taket så att samtliga deltagare får flytta in till mitten och vi till slut sitter i en sluten liten cirkel som en kanske gjorde när det berättades spökhistorier på läger som barn. Men mitt i ovädret är gruppen tyst och min röst lyckas bära igenom mullret.

Vid reflektionstillfället efteråt är det många som berättar att de inte hade känt till myten om mödomshinnan innan, men några delar med sig av personliga historier som rörde temat.

En kvinna berättar att när hon gifte sig på 70-talet hade hon och hennes man haft ett samtal med en katolsk präst som gått igenom könens anatomi och gett dem tips inför bröllopsnatten. Han hade nämnt att många kvinnor inte blöder första gången de har sex och att detta inte är något som går att bedöma oskuld efter. Hon upplevde att detta var ett väldigt modernt förhållningssätt för den tidens präster, men att hon först nu fått förklaringen till varför de flesta kvinnor inte blöder vid samlag. 




George Luis Castro är lärare, docent och medlem i "mesa educativa" Foto: Jennifer Linder

George Luis Castro säger efteråt att det bästa med APEADECO:s workshopar är att de alltid lär sig något nytt och han uttrycker vikten av att ständigt modernisera ens sätt att se på och prata om sexualitet. Eftersom att sexualitet på många ställen anses vara ett väldigt känsligt ämne som det inte är socialt accepterat att prata fritt om, skapas många myter och missförstånd kring detta. Men som en av deltagarna säger i slutet av workshopen:
”En är aldrig för ung för att säga att en inte kan någonting eller för gammal för att inte kunna lära sig något nytt”
Jennifer Linder, programpraktikant, Nicaragua

Inga kommentarer: