Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

21 november 2007

HEIDI: Nej, nej, nej – feministiskt självförsvar!

HEIDI PINTAMO I NICARAGUA, inlägg 4
Äntligen ska APEADECO:s årliga tidning tryckas. Mycket av min arbetstid har spenderats på den. Tidningen kommer att ges ut till APEADECO:s medlemmar och målgrupper. Tyvärr kommer inte alla involverade att kunna få ett exemplar eftersom det tryter i organisationens kassa.

I tidningen beskriver mina kollegor sitt arbete och jag har fått ansvara för formgivning och layout. Även om vi alla la ner möda på texterna tror jag att många läsare först och främst kommer att lockas av att se de många foton som finns med. Att vara med på bild är någat stort! Min kamera går standigt på högvarv och presenter i form av foton uppskattas. Här kostar det lika mycket att framkalla foton som i Sverige. Detta innebär att det är en lyx väldigt få kan unna sig. Och hur många har en kamera?

APEADECO genomför aktiviteter löpande med sin målgrupper; barn, ungdomar och kvinnor. De arbetar direkt med målgrupperna och något som är väldigt smart är att de även arbetar med dem via myndighetspersoner och lärare. Genom dem kan de nå barn och deras föräldrar i byarna. Aktiviteterna som består av seminarier, teater och lekar behandlar ständigt tunga ämnen såsom, sexuliserat våld, aga, rättigheter o.s.v.

Hittills har APEADECO utbildat 200 kvinnor om sina rättigheter och ökat kännedom om deras eget värde och styrka. Just nu finns en kvinnogrupp på 30 personer. Det är tydligt att de har hunnit en god bit på vägen, de har självkänsla och de vet vad de kan göra och vart de kan vända sig om någan skulle våldföra sig på dem. Det värmer att alla våra aktiviteter mottas med glädje. Jag kan inte påsta att folk springer till aktiviteterna (att komma en timme sent är vanligt) men då de väl kommer igång är de flesta aktiva och utvärderingärna är positiva. Nu kan en cyniker säga att man inte vågar vara kritiskt men så är inte fallet.

Då jag hade en work-shop i Feministiskt självförsvar och Första hjälpen 1 sa en av kvinnorna att man kan bli dömd själv då man försvarar sig. Sorgligt nog är det så, även i Sverige, men samtidigt vet man inte heller hur illa skadad man kan bli om man inte försvarar sig. En annan kvinna var kritisk till att alla inte hade vågat ge 100%på slagövningarna. Ytterligare en person önskade fortsättning på Första hjälpen 1 eftersom "...här måste vi klara oss själva och ta hand om oss själva".


Något jag ännu är osäker på är om barnen enbart lär sig att upprepa det APEADECO dikterar för dem eller om de verkligen förstår budskapet och vågar ta vara på sina rättigheter. Vad gäller ungdomar och vuxna har antalet anmälda fall av våldtäkt i Telica ökat under detta år. Förutom att det är svårt att hålla hemligheter i byar så känner även mina kollegor till många av fallen eftersom en del av anmälningarna går genom dem. Detta kan i alla fall ses som ett tecken på att kvinnor och ungdomar börjat saga NEJ!

Hörs! /Heidi

Inga kommentarer: