Priserna stiger i Bolivia. Inte bara lite då och då som det brukar vara i Sverige, utan lavinartat. Nästan dagligen rapporterar tidningarna om nya produkter som stigit i pris: kyckling, tomater, byggmateriel…
Livsmedelspriserna stiger visserligen i hela världen på grund av klimatförändringar och ökad biobränsleproduktion, men i Bolivia skyller många prisstegringen på regeringen. För att bromsa de skenande priserna har regeringen fastställt fler varors priser på en lagom nivå. ”Rättvis handel” innebär inte i första hand att producenterna ska få skäligt betalt här, utan att konsumenterna ska få handla till bra priser.
Gas och bensin har subventionerats sedan länge och priserna ligger långt under grannländernas. Förutom kostnaderna som subventioneringen innebär för statskassan blir ett resultat också smuggling.
Hela byar sägs leva av att smuggla ut gas, mjöl och bensin till grannländerna, där produkterna ofta säljs till mer än dubbla det bolivianska priset. Tidigare fanns det knappt någon kontroll av smugglingen, men för ett tag sen lanserade regeringen ett program för att komma till rätta med problemet. Militär och polis ska kontrollera gränserna.
I Bolivia ser sig många människor tvingade att ägna sig åt arbeten som de inte vill. I ett fattigt land med stora familjer som ska försörjas riskerar desperationen att ta över och brottsligheten att öka. Därför är det så viktigt med utbildning och att människor har makt att bestämma över sina egna liv, frågor som Svalorna LA prioriterar i arbetet i Bolivia. Det nya program som Svalorna håller på att starta upp tillsammans med samarbetsorganisationerna Chasqui och Yanapi syftar just till att ungdomar ska få möjligheter att planera sina liv.
Linnea Uppsäll
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar