Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

4 november 2008

LISA: Cristo Moreno

Lisa Ljunggren i Peru, inlägg 3

Oktober månad har gått i ett lila tecken här i Peru. Gator och torg har fyllts av lilaklädda människor och lila flaggor har vajat i vinden. Anledningen är firandet av El Señor de los Milagros, en tradition med mer än 350 år på nacken.

Processionerna kring El Señor de los Milagros hör till den katolska världens största och i Lima deltar årligen hundratusentals troende i de högtidiga festtågen. De mest hängivna katolikerna klär sig i lila – en klänning för kvinnor och en skjorta för män, som toppas med ett kritvitt grovt snöre som antingen knyts i midjan eller används som slips.

Katedralen i Arequipa har övervakat processioner i flera hundra år

Även här i Arequipa har processionerna varit många och långa och i själva verket har varje bostadsområde sina egna små varianter av firande. Många ställer ut små altare utanför sina hus under dagarna för processionerna som de smyckar med ljus och blomsterarrangemang. Till firandet hör även långa salvor med fyrverkerier och smällare och innan vi lyckades lista ut var ljuden kom från hann både teorier om dåliga avgasrör och skottlossning passera.

Förra helgen var vi inbjudna till en peruansk vän på middag och så fort vi lagt ifrån oss besticken ställer sig vår vän upp och säger:

- Vamos! Vamos, no? (Ungefär: Kom igen, nu går vi!)

Några få minuter senare har vi skyndat ned för trapporna som skiljer hennes hus från den lokala samlingsplats där grannarna har suttit och väntat i timmar. Vid vägkanten lyser rader av stora ljuslyktor upp den mörka oktoberkvällen och den tysta förväntan ligger som ett lock över området, bortsett från smällarna som väcker både barn och hundskall.

Procession i Lima, foto: Nyhetsbyrån Andina

Kavalkaden av smällare och sakral musik kommer allt närmare och runt hörnet dyker slutligen kortegen upp – ett tiotal män bärandes på ett gigantiskt altare, utsmyckat till bristningsgränsen med blomsterarrangemang, stearinljus och religiösa bilder. Vägen fram till det lokala altaret är inte den lättaste då det flera meter höga altaret tar i elledningar längs med vägen och ett sus går genom folksamlingen då ett av de guldplätterade hörnen på altaret bryts av mot elledningen.

Efter att ha stannat till framför områdets egna tillfälliga altare läser en präst en text om Señorens betydelse och skvätter ut lite vigvatten över de firande grannarna. Tre minuter senare har kortegen åter duckat under elledningen, ljuslyktorna har blåsts ut och vi är tillbaka vid det stora middagsbordet, en erfarenhet rikare.

Lisa Ljunggren
infoperu@svalorna.se

Inga kommentarer: