Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

3 november 2008

ROXANA: Politikens dekadens

Roxana Ortiz i Nicaragua, inlägg 10

I regeringens officiella veckotidning, El 19, får man en insyn i hur den så kallade ”vänsterregeringen” tänker kring abortfrågan och kvinnorättskämpar. Hur kan en regering, som säger sig kämpa för dem fattiga, vara emot rätten till abort?


”Abort, har återigen blivit en gynnsam affär för sådana minoritetsgrupper [organisationer som kämpar för rätten till abort, min ref]. Abortfrågan är en språngbräda för att manipulera, avleda sociala frustrationer och för att utföra personlig politisk hämnd. De handlar avsiktligt och med illvilja och de har inget annat mål än att bryta mot lagen. Och bryta mot familjeenheten och de sociala normerna”.

I juni i år uteslöts två partier från politiken, ett av dem var partiet Movimiento Renovador Sandinista, (MRS). Det blev rabalder och partiet fick stöd av flera internationellt erkända intellektuella. Men för mindre än en månad sedan, gick MRS ihop med liberalerna under slogan ”Alla mot Ortega” och gatorna präglades med skyltar med texten: ”Nej till diktatur, Ja till demokrati”. Kritiken lät inte vänta på sig. Hur kan ett vänsterparti uppmana sina anhängare att gå och rösta för liberalerna? Är det ren desperation för att de inte kan delta i kommunalvalen längre? Är det verkligen så att de tycker att vi lever i en diktatur, med Ortega i
spetsen?

Förra veckan fick jag tillfälle att träffa en av ledarna för MRS, Edmundo Jarquín, vid ett möte med liberalerna i Estelí. Svaret jag fick, och det enda svaret jag fick innan han tog på mina axlar och antydde att intervjun var över, var:


- Den största risken som Nicaragua nu löper är att förlora den nyvunna demokratin. Det handlar om att vara mot den auktoritära diktaturen och för försvaret av demokratin. Det är den huvudsakliga anledningen till att vi uppmanar våra anhängare att gå och rösta den 9 november, säger Edmundo Jarquín, ledare för MRS.

Jag kan inte hitta ett bättre ord än: skamligt!

Text och foto: Roxana Ortiz
infonicaragua@svalorna.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Menar du att det är hela situationen, eller det Jarquín säger som är skamligt?

Roxana Ortiz sa...

Jag tycker att hela situationen är skamligt! Vi har en vänsterregering som säger sig kämpa för de fattiga. Och vi har en vänsterkraft som allierar sig med liberalerna inför kommunalvalen, varför? är det politik? eller är politik att kämpa för principer och för frågor som en grupp personer tycker är viktiga och därmed ska övertyga andra...

Jag menar låt oss gå till kärnan, låt oss granska den demokratin vi har i Nicaragua!

Vad vill MRS uppnå med sin allians med liberalerna? är det en strategi för få tillbaka sin juridiska status? Om det handlar om det då kan man lika gärna packa ihop och lägga ner allt som har med politik att göra.

Vad har liberalerna och MRS gemensamt vad gäller värderingar, agenda, frågor?

Jag har hört flera personer som är anhängare till MRS som är besvikna på partiet/kraften/rörelsen.