Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

18 november 2008

SIMON: En veckas konferens ger en övervägande positiv bild av vart Svalorna LA är på väg

Simon Strannard i Peru, inlägg 2
För ett par veckor sedan hade vi i Peru besök av våra kollegor från kontoren i Stockholm, Nicaragua och Bolivia för att gemensamt diskutera viktiga strategiska frågor.

Svalorna, liksom de flesta andra svenska enskilda organisationer som arbetar med bistånd, har under de senaste 5-10 åren genomgått en förändringsprocess. Enkelt uttryckt har man gått från att arbeta i mindre projekt med stark svensk närvaro i form av volontärer till att arbeta i större program med färre anställda. Den främsta drivkraften bakom denna förändring har varit ett ökat resultatfokus där målgruppen för insatsen står i centrum. Tidigare mindre och spridda projekt karakteriserades alltför ofta av en bristande hållbarhet och avsaknad av tydliga mål.

Dagens bistånd lär sig av sina misstag och utgår nu ifrån uppställda mål för verksamheten som definieras tillsammans med målgruppen i en deltagande process. Programmet består av en mängd aktiviteter som strategiskt utformats utifrån målen och som på sikt ska leda till att dessa uppfylls. Det som styr verksamheten är de resultat man uppnår och övervägande fokus ligger på att mäta och utvärdera dessa resultat. Svensk personal bedriver inga aktiviteter utan ansvarar för bland annat metodologisk utveckling, uppföljning, utvärdering och rapportering till finansiärer i Sverige, allt detta i kontinuerlig dialog med de lokala organisationer som är ansvariga för programmets aktiviteter. Genom att använda sig av lokal kunskap och kompetens ökar hållbarheten och effektiviteten i insatsen.

En sådan genomgripande förändring av arbetssätt tar tid att genomföra. Svalorna LA ligger långt fram i detta förändringsarbete men veckans möten handlade om hur vi ska bli ännu bättre. En positiv upptäckt var att de olika kontoren på var sitt håll utvecklat i stort sett identiska tankar om hur arbetet bör fortskrida och vi kunde enkelt enas om vilka nödvändiga dokument som behöver utvecklas till förmån för såväl organisationen i sin helhet som för programmen i de tre länderna. Förutsatt att vissa externa omständigheter som ansökningstider och regler för fortsatt finansiering inte negativt påverkar dessa planer, tror jag att Svalorna LA har goda möjligheter att nå sin fulla potential som en effektiv programorganisation inom de närmaste åren.

Simon Strannard

1 kommentar:

Linnea Uppsäll sa...

Jag hade väntat mig lite spännande skvaller i det här inlägget. Vad hände på kvällarna? Vem gjorde bort sig hur? Såg ni några kondorer? Hade någon med sig svenskt lösgodis? Det undrar jag.