Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

3 maj 2011

BJÖRN: Dynamitgubbar i stan

Björn Reisnert i Bolivia, inlägg 4
När jag var tonåring brukade jag gå med i arbetarnas demonstrationståg på förstamaj. De var tillställningar där demonstrationspromenader och tal om den politiska framtiden blandades med glassätande och picknick i Folkets park.
Slagord ropades: Inga pigor åt överklassen, låt dem skura de egna dassen. Stoppa rasismen! När? Nu! När? Nu! Osv. Det låter kanske bekant? 
Jag tänker ibland: Om det tillsattes en regering som inte överhuvudtaget svarade upp mot banderollernas budskap, vad skulle då hända? Skulle manifestationerna intensifieras och rent utav bli våldsamma? 
Nuvarande regering skiljer sig på många sätt från förstamaj-budskapen, men det verkar inte göra någon avgörande skillnad i konsensuslandet Sverige. Jag inbillar mig att de som brukar gå ut på första maj, fortfarande går ut och ropar samma ramsor. Till vem? Om ingen lyssnar på kraven, vad händer då? Lite påverkansarbete och debattartiklar, men sen? 
I Bolivia har jag fått en annan bild av vad ett demonstrationståg kan innebära. Om Sverige kan kallas för konsensusland, så skulle Bolivia kunna kallas för konfliktland, mycket generaliserat så klart. 
Förstamajfirandet i La Paz var intensivt, uppslutningen anmärkningsvärd och smällarna från raketer var nästan öronbedövande. 
Förstamaj föregicks av demonstrationer av en ännu grövre kaliber. 
COB (motsvarande svenska LO) krävde högre löner i offentlig sektor pga. den alltjämt stigande inflationen. Regeringen tillmötesgick först inte kraven och protesterna eskalerade. 
När COB går ut i protest så är det ord och inga visor. 
Lärarna kastade inte sten mot polisen, utan skickade iväg stenarna med slungor. Tårgas användes flitigt av polisen, blockader stoppade trafiken både i städer och på landsvägar och vad som kanske är mest uppseendeväckande: Gruvarbetarna kom in till La Paz och sprängde sin dynamit på öppen gata. De hindrades inte av polisen. Alla verkade se det som fullt normalt. 
Vad skulle hända om Norrlands gruvarbetare dundrade in till Sergels torg och sprängde sin dynamit och skrek: Ge oss högre lön!! Annars…?

En man korsfäster sig mot obelisken i La Paz och en eld som varit del av en blockad har nyss brunnit ut.


Björn Reisnert 


Inga kommentarer: