Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

31 oktober 2011

IDA: Mandalas – lösningen på den ekonomiska krisen?


Ida Lind i Bolivia, inlägg 2

Trots att dagen varit varm biter kylan i fingrarna när jag på kvällen kliver in på bakgården till ett hus i centrala La Paz.

Det är byteshandel på gång.

Ett tiotal personer som jobbar med projektet håller på att bygga upp sina stationer och skriver på stora lappar vad de har att erbjuda. Här erbjuds allt från organiskt hemmagjort schampo och egengjord choklad till lektioner i modern dans och datorinstallationer. En man har till och med skrivit på sin lapp att han erbjuder sig att lyssna.

För kvällen är det även premiär för den nyuppfunna valutan Mandalas.


När folk börjar strömma in uppstår en smärre förvirring. Hur mycket ska man egentligen ta betalt i den nya valutan? Vissa säger en Mandala medan andra säger tjugo. Detta leder till en hel del skratt men snart hittar den lilla marknaden en slags ekonomisk balans, två Mandalas för chokladen och femton för ett par örhängen i återvunnen plast. Många fortsätter också med den traditionella byteshandeln, varor mot varor. Rossmary Jaldín har mot slutet av kvällen lyckats byta till sig en hel kartong med filmer, marmelad, en keramikkurs, en fotografikurs och gratis tandvård. I utbyte har hon lovat att sticka vantar och sjalar.


Hon strålar.

”Det är så värt det, vilken kväll!”, utbrister hon medan hon visar mig allt hon kommit över.



Oktober månad innefattade den internationella dagen för utrotande av fattigdom och det känns som världen kokar av längtan efter förändring. Många tycker sig se ett behov av att hitta alternativa levnadssätt och alternativa ekonomier för att världen inte ska gå under av den ohållbara jakten efter ökade rikedomar. Framför allt så tänker jag på rörelsen Occupy Wall Street som numera inte bara pågår i New York utan har spridits över hela världen. Jag tänker också på Bolivia och ursprungsfolksmarschen från TIPNIS som pågick i två månader. För dem är inte utveckling i form av ökad BNP prio ett, utan de betonar vikten av att ta hand om Moder Jord (Pachamama). Mer om marschen finns på latinamerika.nu.

Jag kan inte påstå att jag tror att den nya valutan Mandalas kommer förändra situationen för världsekonomin men med tanke på utfallet för alla som var på evenemanget skulle jag säga att det är ett lyckat initiativ, vare sig det blir världsomvälvande eller inte!

Ida Lind
infobolivia@svalorna.se

1 kommentar:

Martina Hibell sa...

Häftigt! Är det här en del i något Svalorna LAs program?

/Martina