Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

6 oktober 2014

Konstutställning som berör

Kvällen äldsta talare
I fredagskväll bekantade sig stadens välbärgade auktoriteter med bybornas vardag. En vardag innehållande långa arbetsdagar och en arbetsmiljö under alla peruanska stadgor. Ett nationellt underläge som genererat en kämparglöd och enastående personligheter. Men också det utanförskap som bidragit till ett förstärkande av karakteristiska traditioner och ritualer.


Denna kväll höll vi som jobbar med utvecklingsprogrammet PDR vernissage i centrala Yanahuara, Arequipa. Kvällen inleddes med känslofyllda anföranden av Svalornas landrepresentant, versamhetsledaren för en av våra systerorganisationer samt distriktets borgmästare. Fokus i talen låg på den täta kopplingen med bergsområdet Castilla Media och hur det som sker där är i direkt samverkan med människorna som lever här. Inte enbart på grund av ett omfattande jordbruk och den betydande exporten av den berömda ”Gloria”-mjölken, enorma avokados och exotisk frukt. Utan också på grund de emotionella band som de allra flesta närvarande har till det geografiskt så avlägsna distriktet.

Upptakten avslutades av vår mentor med programmets slogan ”tillsammans för Castilla Media, tillsammans för Castilla Media”. Vidare följde en gripande utställning med bilder föreställande den unika kultur som karakteriseras av distriktet. Ledorden som genomsyrade både motiv och atmosfär var ”tradition, seder och kunskap". Stämningen var fylld av nostalgi och värme och samtliga besökare ägnade stor uppmärksamhet åt varenda fotografi. Bland kycklingspett och maracuya-juice skrattades det åt gemensamma nämnare och många minnen uppdagades från det distrikt de eller deras släktingar lämnat bakom sig.


I vanlig, peruansk, ordning efterföljs inga tidsscheman och kvällen avrundades inte förrän vid 21-snåret. När den trötta PDR-styrkan var påklädda och på väg ut genom dörren insisterade Svalornas representant på att dela en flaska rödvin innan hemgång. Detta för att fira det slutförda syftet att föra samman inflytelserika stadsbor med minnet av den ofta bortglömda landsbygden.



Jag lämnar kvällen överrumplad av det hjärtevärmande engagemanget som gömmer sig bakom dessa välstrukna skjortorna med tillhörande, hysteriskt könsstereotypiskt klädda, små dockor till barn.
Emma Tengwall. Infopraktikant, Peru.

Inga kommentarer: