Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

1 oktober 2014

En ensam lärare och en hektisk valspurt i Peru

Som ni redan vet, om ni läser inläggen från Peru flitigt, så jobbar vi i fem olika distrikt i Castilla Media. Uñon är det minst befolkade och mest avlägsna utav dem. Här, i en tom möteslokal, träffar jag byns enda lärarinna. Hon var på väg till vårt möte som inte blev av.
Diana med sina två barn

Mötet som uteblev var ett försök från landsbygdsutvecklingsprogrammet att skapa en plattform för skol- och utbildningsfrågor. Diana var en av många som bjudits in, men den enda som dök upp.  Jag passar på att ställa henne några frågor. ”När du ändå har tagit dig hit”, börjar jag. Men hon behöver inte övertalas utan sitter gärna ner och berättar om sina blandade erfarenheter från sitt jobb och livet i byn.  Diana flyttade från sin hemstad Aplao för ett drygt halvår sedan för att undervisa en klass med åtta barn från sex- till tolvårs ålder. Jag frågar henne om fördelar och nackdelar med en sådan blandad klass. Det är uppenbart att det finns stora utmaningar, svarar hon med eftertryck. Det finns stora skillnader i behov och olika metoder krävs för undervisningen. En strategi som Diana använder sig av är att låta de två sjätteklassarna vara mer deltagande i en del av undervisningen för de yngre eleverna.  Hon tycker att de har en väldigt bra miljö i klassrummet och att eleverna tar mycket ansvar. Barnen är väldigt vana vid ansvar, säger Diana. När skolan slutar så har de mycket att göra. Barnen hjälper till med familjens jordbruk, sköter om korna, lagar mat och mycket annat, tillägger hon. Samtalet avslutas med att jag bjuds in för att berätta om Sverige för klassen.

De två ONPE- representanterna i Uñon

Tidigare samma fredagskväll träffar jag två kvinnor från organisationen Oficina Nacional de Procesos Electorales eller ONPE (översättning: Nationella byrån för valprocesser).  De frågar om de kan få några minuter av vårt planerade möte för att informera om valprocessen, vilket är deras av lagen bestämda uppdrag. Det hade gått bra, men nu kom det ju ingen till mötet.  De två kvinnorna bor och jobbar i Uñon under två månader för att finnas tillgängliga för frågor om valet. De sitter också som röstmottagare på valdagen som infaller den 5 oktober.  Vi lägger märke till organisationens utsända i vilket distrikt vi än är i, de syns verkligen överallt med sina mörkblåa västar. Vad vi också lägger märke till är att valkampanjandet går ut över programmets aktiviteter. Färre personer kommer på mötena och en förklaring är att de är upptagna med det ena eller det andra inför valet.  Nu är det bara ett fåtal dagar kvar till valet och den sista kraftsamlingen för att locka fler väljare pågår för fullt. Speciellt kvällens planerade mötesdeltagare, auktoriteter och representanter från olika organisationer, prioriterar annorlunda i dessa valtider. De är upptagna med valspurten.


Glada kollegor på vägen till Uñon

För programmets del kan valresultatet innebära en försvåring av det arbete som har pågått sedan 2012. Detta då goda kontakter och bra samarbeten har jobbats fram med de nuvarande borgmästarna i Castilla Media. Vi får hoppas att också nästa omgång folkvalda ledare förstår vikten av landsbygdsutvecklingsprogrammet som stöd och samarbetspartner för utveckling i distrikten. Det handlar inte bara om att få folk till planerade möten. De valda politikerna måste prioritera och jobba hårt för en hållbar utveckling efter valdagen.

Emelie Blomgren, programpraktikant i Peru.


Inga kommentarer: