Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

4 maj 2008

REBECKA: Stridigheter och gatuhundar

Rebecka Hinn i Peru: Inlägg 4
Sedan sist jag skrev har jag passat på att resa runt medan min man som var på besök. Vi begav oss till norra Chile, västra Bolivia och södra Peru, regioner som har mycket historia gemensamt. Jag reflekterar även kort över alla de gatuhundar som du ser överallt.
En stad som har tillhört Peru och som nu är chilensk och som därmed är offer för åtskilliga debatter är den fina och avslappnade havsstaden Arica i norra Chile. Staden var peruansk under tiden då Gustave Eiffel besökte Arica och konstruerade dess kyrka som invändigt genast får dig att reflektera till Eiffeltornet. Regionen söder om Arica har även tillhört Bolivia och gav då landet åtkomst till havet - därav firar man fortfarande Día del Mar (havets dag). Det talas om att Bolivia eventuellt kan få tillbaka regionen. Inte för att den tidigare har tillhört landet utan snarare för att Chile är i behov av Bolivias gas samt för att de dessutom redan i stort har tömt området på dess fyndigheter, men troligtvis kommer Chile aldrig gå med på detta. Peru ser ut att bli lottlös oavsett vad.

Det råder en annan stridighet mellan Chile och Peru – huruvida spriten Pisco, med den berömda drinken Pisco Sour (sprit gjord på druvor med lime och hårt vispad äggvita), är chilensk eller peruansk. Så vitt jag vet har jag i alla fall druckit de godaste Pisco Sour i Peru, men jag kanske hade otur i Arica? Hemma i Sverige är det den chilenska piscon som vi erbjuds.

Dessa stridigheter...

Väl tillbaka på kontoret har vi firat av vår medarbetare Johan, hans tjej Ursula och deras livliga chusco (blandras) Nacha. Det lilla böstet räddades mer eller mindre från ett liv på gatan. Gatuhundar ja, de är en naturlig del av Arequipa - i hemmen, på gatorna och inte minst på taken. Våra tre grannhundar har nog aldrig sett något annat än den takbit de lever på. För en svensk, som ringer till polisen eller djurens vänner när vi ser en lös hund, bränner det i hjärtat att se alla dessa loppbitna djur gräva bland soporna. Fascinerande dock är att med alla chuscos som umgås kors och tvärs så är en sak säker - nya hundraser skapas dagligen! Om jag inte hade varit allergiker så hade jag nog sett till att adoptera en fräck liten en jag med.

Rebecka Hinn
infoperu@svalorna.se

Inga kommentarer: